Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020


Γεύση
16.7.2020 | 07:47

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2020 από το Αθηνόραμα έγινε την Δευτέρα 13 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου το χειροκρότημα, το χιούμορ και η υψηλή ποιότητα της εθνικής μας γαστρονομίας εκμηδένισαν νοερά τις υποχρεωτικές αποστάσεις και έδωσαν το σύνθημα για την επανεκκίνηση της εστίασης.

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό  την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων της χώρας που δημιουργούν ελληνική κουζίνα, κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 57 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν -  από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Ήταν μια τελετή απονομής διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο όπως είναι φυσικό περιόρισε τον αριθμό των προσκεκλημένων στα 120 άτομα - υποδειγματική τήρηση του social distancing στο 800 τετραγωνικών μέτρων Ballroom του Makedonia Palace - και  ενώ τα μέτρα προστασίας (εξαερισμός, απουσία art de la table, αντισηπτικά, διαγραμμίσεις κλπ) ήταν δρακόντεια σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς από την είσοδο μέχρι και το δείπνο προς τιμήν των βραβευθέντων. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε και φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού , της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε "Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που διοργανώνει για ακόμα μία χρονιά το Αθηνόραμα είναι ένας πραγματικά σπουδαίος θεσμός. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Άννη Ηλιοπούλου, τον Διονύση Κούκη και τον Δημήτρη Ηλιόπουλο για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που δείχνουν στη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζοντας την αξία της ως γαστρονομικής πρωτεύουσας και διοργανώνοντας εδώ, κάθε χρόνο αυτή την ξεχωριστή τελετή. Η συμβολή σας είναι πάρα πολύ σημαντική, μας δίνετε ώθηση να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι Ημέρες Μακεδονικής Κουζίνας που διοργανώνουμε, αλλά και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που έχουμε δημιουργήσει,  με στόχο πάντα να προβάλλουμε στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τα μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα μας." 

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ήταν μια πραγματική γιορτή, την οποία το Αθηνόραμα ενέταξε στην πρωτοβουλία του «Restaurants: Back For Good» μια κίνηση που έχει σαν  στόχο να ενεργοποιήσει το καταναλωτικό κοινό μέσα από θεσμικές δράσεις και ειδικές ενέργειες για την επανεκκίνηση της εστιατορικής σκηνής της χώρας.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μας έλειψε το εστιατόριο αυτές τις εβδομάδες του lockdown» εκμυστηρεύθηκε από σκηνής ο παρουσιαστής της τελετής Κρατερός Κατσούλης στην έναρξη των βραβεύσεων. «Γιατί το εστιατόριο δεν είναι απλώς ο χώρος που πηγαίνουμε μόνο για να απολαύσουμε φαγητό. Είναι ο χώρος που βρισκόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να μοιραστούμε μια ωραία εμπειρία, είναι τα μέρη που μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας στιγμές με το ταίρι μας, είναι τα μέρη που γιορτάζουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Το Αθηνόραμα πάντα δίπλα στην ποιοτική γαστρονομία, στηρίζει τους  επιχειρηματίες και τους σεφ, στην προσπάθειά τους να ξανακάνουν  τα εστιατόρια τους χώρους χαράς και συνεύρεσης, έτσι ώστε το κοινό να μην στερείται τις απολαύσεις που προσφέρει η εστίαση λόγω φόβου, αρκεί φυσικά να τηρεί το πρωτόκολλο». 

Σε  αυτό το πρωτόκολλο εστίασαν και τα κείμενα που «έντυσαν» τις φετινές απονομές των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.  Ένα πρωτόκολλο το οποίο σίγουρα δυσκόλεψε και το κοινό και τους επαγγελματίες , αλλά που προσέφερε – ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά το lockdown – και κάποιες σουρεαλιστικές στιγμές μοιράζοντας γέλιο.  Με τον δικό του απολαυστικό τρόπο, ο Κρατερός Κατσούλης έκανε λόγο για παραγγελίες σε παντομίμα για λόγους ασφαλείας, για πελάτες που αναρωτιούνται αν πρέπει να φάνε φορώντας μάσκα, για λεκτικές παρανοήσεις και νέες διαλέκτους, για παρανοήσεις πρωτοκόλλου, αλλά και.. γαστρονομικές ενημερώσεις αλά Σωτήρης Τσιόδρας δίνοντας το μήνυμα πως το χιούμορ είναι βασικό υλικό για επανεκκίνηση, ελπίδα και δύναμη.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Αλέξανδρος Θάνος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Area Activation & Events Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Λάζαρος Βογιατζόγλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας ΕΛΟΠΥ Ισμήνη Μπογδάνου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, με θέμα τη νέα εξελιγμένη ελληνική κουζίνα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2020: Acqua Panna - S.Pellegrino,  Άλφα Μπίρα, ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), METRO Cash & Carry. Υποστηρικτές: Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Κτήμα Σκούρας

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2020

ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΗΝΑ

Varoulko Seaside  16/20
Tudor Hall (Ξεν. King George) 15,5/20
Aleria 15/20
Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20
Ark  14/20
Artisanal Lounge & Gardens  14/20
Βασίλαινας  14/20
Μαγικές Κατσαρόλες  14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20
Clochard  14,5/20
Χαρούπι  14,5/20
Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency)  14/20
Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel)  14/20
Το Μανιτάρι  14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ντομάτα (Ξεν. Sani Resort)   15/20
Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort)   14,5/20
Μπουκαδούρα  14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω  (Λιτόχωρο Πιερίας)  14/20
Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας)  14/20
Κοντοσώρος  (Ξινό Νερό Φλώρινας)  14/20
Ναουμίδης (Άγ. Παντελεήμονας Φλώρινας)  14/20
Χάραμα  (Αρκοχώρι Ημαθίας)  14/20

ΚΡΗΤΗ

La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος)  14,5/20
J-Tree (Ξεν. Kakkos Beach, Ιεράπετρα)  14,5/20
Old Mill  (Ξεν. Elounda Mare)  14,5/20
Yacht Club (Elounda Hotels & Resorts)  14,5/20
Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου)  14/20
Avli (Ρέθυμνο)  14/20
Ferryman (Ελούντα)  14/20
Ο Λεβέντης  (Άνω Σταλός Χανίων)  14/20
Ntore (Ηράκλειο)  14/20
Ονήσιμος  (Ηράκλειο)  14/20
Pelagos Seaside  (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
Χρυσόστομος (Χανιά)  14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος)  15,5/20
Five Senses – Art “Kouzina” (Ξεν. Lindos Blu, Ρόδος)  14,5/20
Cesar (Ρόδος)  14/20
Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος)  14/20
Μαυρίκος (Ρόδος)  14/20
Παράγκα  (Ρόδος)   14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Petra Restaurant  (Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20
Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη)  15/20
Baos  (Ξεν. Myconian Κorali, Μύκονος)  14,5/20
Cabbanes (Myconian Villa Collection, Μύκονος)  14,5/20
Μαραθιά (Τήνος)  14,5/20
Black Rock (Ξεν. Santorini Secret, Σαντορίνη)  14/20
FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη)  14/20
Το Θαλασσάκι (Τήνος)  14/20
Ithaka (Ιος)  14/20
Noa (Ξεν. Myconian Kyma, Μύκονος)  14/20
Ρόζας  (Σαντορίνη)  14/20

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ

Kooc Taverna Secrets (Costa Navarino)   14,5/20
Barbouni (Costa Navarino)  14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Pomo D’Oro (Κέρκυρα)   14/20
Toula’s Gastronomy (Κέρκυρα)   14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

6 Κλειδιά  (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο)   14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ

Sesa (Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα)  14/20

DINER DE GALA MENU ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ
Νέα Εξελιγμένη Ελληνική Κουζίνα από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

 Μπριάμ, σφουγγάρι και κρέμα φέτας
Άλφα Μπύρα Weiss

 Καλαμαρόσουπα, μελάνι, κουκουνάρι, σταφίδες
Armyra 2019(Chardonnay –Μαλαγουζιά) ΠΓΕ Πελοπόννησος, Κτήμα Σκούρα

 Ραβιόλια, μανούρι, κρόκος αυγού, μανιτάρια πορτσίνι Γρεβενών, καλοκαιρινή τρούφα

Armyra 2019(Chardonnay – Μαλαγουζιά) ΠΓΕ Πελοπόννησος, Κτήμα Σκούρα

 Τσιπούρα φρικασέ, αχινός, αυγοτάραχο
Salto Wild Yeast 2018,( Μαυροφίλερο)  ΠΓΕ Πελοπόννησος, Κτήμα Σκούρα

 Λαυράκι χουνκιάρ μπεγεντί, υφές μελιτζάνας
Peplo 2019( Αγιωργίτικο, Syrah, Μαυροφίλερο) ΠΓΕ Πελοπόννησος, Κτήμα Σκούρα

 Ροδάκινο, μέλι, θυμάρι, παγωτό ελαιόλαδο
Μαστίχα M Dry
Καφές

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύτηκαν από το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna. Το λαβράκι και η τσιπούρα που χρησιμοποιήθηκαν στα πιάτα του δείπνου προέρχονται από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.)

Σωτήρης Ευαγγέλου

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου,  βραβευμένος  με Χρυσούς  Σκούφους και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας,  ξεχωρίζει ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες σεφ. Τεχνίτης και καλλιτέχνης, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, οδηγεί τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις σε νέο επίπεδο εκσυγχρονισμού και ραφιναρίσματος, δημιουργώντας  μια εξελιγμένη νεοκλασική κουζίνα  την οποία  έχει παρουσιάσει σε όλη την υδρόγειο. Ο ίδιος είναι πολύ σεμνός έχοντας ταυτόχρονα κερδίσει την καθολική αναγνώριση των συναδέλφων του  στην εστίαση και τη φιλοξενία. Έχει  διευθύνει με επιτυχία τις κουζίνες των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της χώρας για να επιστρέψει πάλι από το 2017 στο  Makedonia Palace όπου έχει ήδη γράψει ιστορία από το  2004 μέχρι το  2007. Επηρεάστηκε  βαθειά από την κουζίνα  και τις αρχές του Alain Ducasse, και έχει έρθει σε επαφή με κουζίνες του κόσμου δουλεύοντας στο Χονγκ – Κονγκ, τη Γαλλία και το Μονακό.                   












Φωτογραφίες Φωτογραφίες