Όταν τα βιβλία μαγειρεύουν!!!


Πολιτισμός
11.12.2018 | 11:04

Όταν τα βιβλία μαγειρεύουν!!!

Επιλέγει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

Θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στην κουζίνα; Θέλεις να μαγειρέψεις κάτι διαφορετικό, γευστικό, υγιεινό και φροντισμένο για να μαζέψεις αγαπημένους φίλους και συγγενείς γύρω από ένα τραπέζι και να ευφράνεις την γεύση και την ψυχή τους; Τότε, ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα με την μαγειρική, υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που θα σου δείξουν με απλά βήματα πώς να τιθασεύσεις γεύσεις και αρώματα και να παρασκευάσεις εκπληκτικές δημιουργίες , τόσο για το καθημερινό σου μενού όσο και για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Αν και σήμερα μέσω του διαδικτύου μπορείς να βρεις άπειρες συνταγές και προτάσεις, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα βιβλίο μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής που μπορεί να σου προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις και συνταγές, για όλες τις γευστικές προτιμήσεις και για κάθε περίσταση, εορταστική ή μη.
Ανάμεσα στα πολλά πολύ καλά βιβλία που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία , εμείς ξεχωρίσαμε μερικά και σου τα προτείνουμε :

«Πίτες από χέρι», Κωστής Κωστάκης, (εκδόσεις Ψυχογιός)

«Οι πίτες για τους Έλληνες είναι ό,τι η πίτσα για τους Ιταλούς»
Οι πίτες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες σε ένα τραπέζι, είναι συνυφασμένες με τον τόπο μας και οι συνταγές τους περνάνε από γενιά σε γενιά. Τις βρίσκουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, σε διαφορετικές εκδοχές.
Ο Κωστής Κωστάκης , μεγαλώνοντας στην Κρήτη, είχε την τύχη να γεύεται και να χρησιμοποιεί πάντα φυσικές πρώτες ύλες, ενώ από νωρίς μυήθηκε στα μυστικά του ανοίγματος του φύλλου και των χόρτων του κήπου και του αγρού. Αποφάσισε, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα βιβλίο που θα αναδεικνύει τις διαφορετικές πίτες που υπάρχουν κατά τόπους στην Ελλάδα, προσδίδοντάς τους μια πιο μοντέρνα εκδοχή για να αφομοιωθούν από τα σύγχρονα νοικοκυριά. Με απλές εικόνες και κατανοητά κείμενα κατάφερε να καταστήσει σαφές πως μπορεί ο καθένας να φτιάξει παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο!
Το βιβλίο περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες και εικόνες, βήμα-βήμα, για το πώς ανοίγεις φύλλο, ενώ εξηγεί με λεπτομέρειες τα διαφορετικά είδη φύλλων και την παρασκευή τους: χωριάτικο, Βέροιας, βλάχικο, στριφτάρι και ανοιχτή πίτα τύπου τάρτας.
Πίτες όπως η μυζηθρόπιτα, η Λαδένια Κιμώλου και η Κουρκοτόπιτα Τρικάλων θα σε σαγηνεύσουν και θα θελήσεις σίγουρα να τις δοκιμάσεις και να τις μοιραστείς με αγαπημένα πρόσωπα!

«με Κρασί και Ελληνικά», Νίκη Μηταρέα, (εκδόσεις Πατάκη)

Όλες οι συνταγές εδώ μυρίζουν Ελλάδα. Με πλοηγό τις αμέτρητες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στην χώρα μας αλλά και την εντοπιότητα των υλικών, η συγγραφέας δημιουργεί παραλλαγές παραδοσιακών συνταγών, για κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα οικείο.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ευρετήριο υλικών, παρουσιάζει τις ελληνικές ποικιλίες κρασιών – κόκκινα και λευκά- αλλά και διεθνείς ποικιλίες, και προτείνει τη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Επίσης αποτυπώνει διάφορες τεχνικές μαγειρικής με κρασί.
Ένα βιβλίο πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις από το χθες, που απογειώνεται από την συνοδεία των κρασιών και την φρεσκάδα των παραδοσιακών προϊόντων.

“The Frozen Banker Project” , Αγάπη Μαργετίδη ( εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ένα πραγματικά πρωτότυπο  και άκρως διαφορετικό βιβλίο γαστρονομίας. Η συγγραφέας του, εργαζόταν επί 34 χρόνια σε Τράπεζα. Όταν το 2013 βρέθηκε ξαφνικά «στην κατάψυξη» υιοθέτησε το ψευδώνυμο «The Frozen Banker” και αποφάσισε να ασχοληθεί με την μαγειρική.
Δεν ακολούθησε όμως τους γνωστούς τρόπους συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου. Αντιθέτως ακολούθησε μια ανατρεπτική και σουρεαλιστική  διαδρομή που ταιριάζει στο δικό της προσωπικό ύφος.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 52 κεφάλαια, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου. Κάθε συνταγή είναι ένα ενιαίο κείμενο, όπου υλικά και εκτέλεση είναι στην πραγματικότητα μια μικρή ιστορία με πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο. Με καυστικό χιούμορ και χωρίς ίχνος κόμπλεξ, η Αγάπη Μαργετίδη παραθέτει περιστατικά της καθημερινότητάς της  και προτείνει τις δικές της συνταγές, σαν αντίδοτο στην κατήφεια και την αδράνεια.
Αρνάκια, αγκινάρες, γιουβαρλάκια, λάχανα, ριζότο και εξωτικά φαγητά από Μεξικό, Ινδία και Ταϊλάνδη, θα σε συναρπάσουν και θα σε ιντριγκάρουν να δημιουργήσεις τις δικές σου προσωπικές ιστορίες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα πλημμυρισμένες από μυρωδιές και αρώματα που φέρνουν μια αύρα χαράς κι ελπίδας.

“My sweet & skinny life”, Marisa Churchill (εκδόσεις Πατάκη)

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τρως επιδόρπιο» δηλώνει η συγγραφέας του βιβλίου και κανένας ίσως δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί της. Η ίδια ισχυρίζεται ότι το επιδόρπιο είναι το πρώτο πράγμα που τρώει και καταφέρνει να μένει τόσο λεπτή γιατί έχει ανακαλύψει τρόπους για να δημιουργεί μη παχυντικά γλυκά!
Απενοχοποίησε λοιπόν  το επιδόρπιο και ακολούθησε τις συμβουλές της, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις  χωρίς τύψεις, γεύσεις και αρώματα. Αντικατέστησε τα λίπη με υλικά που προσφέρουν εξαιρετική υφή και γεύση, χρησιμοποίησε ποιοτικά υλικά, υιοθέτησε εναλλακτικές λύσεις με στέβια, και τα γλυκά σου θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του οργανισμού σου.
Παρέα με την εξωτική ζεστή σοκολάτα με κόκκινο πιπέρι και κανέλα και τα κεκάκια με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, είναι σίγουρο ότι το γλυκό θα μπει και πάλι στην καθημερινότητά σου χωρίς τύψεις και επιβάρυνση. 












Φωτογραφίες Φωτογραφίες

Δείτε επίσης