Καθαρά Δευτέρα με Χταπόδι και Καλαμαράκια


Γεύση
5.3.2019 | 15:17

Καθαρά Δευτέρα με Χταπόδι και Καλαμαράκια

Λίγες ημέρες απομένουν για την Καθαρά Δευτέρα και σας προτείνουμε δύο συνταγές για ένα ξεχωριστό και γευστικό τραπέζι!

Χταπόδι καρπάτσιο

Υλικά

Για το χταπόδι:

1 κιλό χταπόδι, μόνο τα πλοκάμια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
20 γρ. κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 λεμόνι, χυμός και ξύσμα

Για το ντρέσινγκ:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, φρεσκοτριμμένα
½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
αλάτι, κατά βούληση
φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα
κρέμα βαλσαμικού με γλυκαντικό από το φυτό στέβια

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι.

Χωρίζουμε τα πλοκάμια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη σαν λουκάνικο, όσο πιο ίσια μπορούμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Κρατάμε το υπόλοιπο χταπόδι στην κατάψυξη για μία άλλη συνταγή.

Βγάζουμε από την κατάψυξη τα πλοκάμια που τυλίξαμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Βάζουμε τις φέτες του χταποδιού σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, την κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*, το κρεμμύδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί  το χταπόδι για 1-2 ώρες.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*, το σκόρδο, τα διάφορα πιπέρια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού,  αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε από το ψυγείο το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά και σάλτσα μουστάρδας

Υλικά

Για τη γέμιση:

½ φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½  φλ. άνηθο
½  φλ. δυόσμο
1/2  φλ. κουκουνάρι
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση

Για τα καλαμαράκια:

1,5 κιλό μέτρια καλαμαράκια, ολόκληρα, καθαρισμένα, τα πλοκάμια ψιλοκομμένα
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για τη σάλτσα:

1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
30 ml χυμός λεμονιού
2-3 κλαράκια δεντρολίβανο 

Διαδικασία

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε στο μπολ τον άνηθο, το δυόσμο, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Για τα καλαμαράκια:

Προθερμάνουμε το φούρνο στους  180οC, στον αέρα.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα.

Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα, αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο και χτυπάμε με αναδευτήρα.

Για τη σάλτσα:

Περιχύνουμε τα γεμιστά καλαμάρια με τη σάλτσα μουστάρδας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.












Φωτογραφίες Φωτογραφίες