Σαλάτες για την Καθαρά Δευτέρα


Γεύση
10.3.2019 | 11:24

Σαλάτες για την Καθαρά Δευτέρα

Σαλάτα φακές με σπανάκι και ντοματίνια

Υλικά

1 φλ. φακές
3 φλ. ζωμό λαχανικών
μια πρέζα αλάτι χοντρό
1 φλ. φύλλα baby σπανάκι
¼ από ένα κρεμμύδι, σε φέτες
12-14 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για15 λεπτά.
Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι 2 λεπτά περίπου πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ντοματίνια, το σπανάκι και το ελαιόλαδο, ανακινούμε να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε.

Σαλάτα φασόλια με τόνο

Υλικά

500 γρ. φασόλια μπαρμπούνια
2 κονσέρβες (160γρ / κονσέρβα) τόνο σε ελαιόλαδο
1 φλ κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
1/2 φλ μαϊντανό, τεμαχισμένο
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
λίγες σταγόνες ταμπάσκο ή 1 κ.σ. νιφάδες τσίλι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κατά βούληση
αλάτι, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τα φασόλια μπαρμπούνια, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε το λάδι από τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το μαύρο πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε  λίγες σταγόνες ταμπάσκο.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλατίζουμε, κατά βούληση.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.












Φωτογραφίες Φωτογραφίες