Πασχαλινές Συνταγές


Γεύση
27.4.2019 | 14:59

Πασχαλινές Συνταγές

Πασχαλινές συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.

Αρνάκι στιφάδο με λαχανικά

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό αρνί από λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
½ πράσο, ψιλοκομμένο
4 πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
3 καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 σέλινο, ψιλοκομμένο (ρίζα, κοτσάνι και φύλλα)
2 κ.σ. μουστάρδα
1 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι , κατά βούληση
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. μπαχάρι
½ κ.γ. κουρκουμά
3 κ.σ.κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. νερό
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
* κρέμα βαλσαμικού με γλυκαντικό από το φυτό στέβια

Διαδικασία

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού.

Σοτάρουμετο αρνί από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε.

Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, τη μουστάρδα και το κρασί, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του αρνιού, ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το μπαχάρι και τον κουρκουμά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 50 περίπου λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα βαλσάμικου μηλόξιδο με στέβια*, το κορν φλάουρ, 1 κ.σ. νερό και περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα.

Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσει το αρνάκι και να γίνει τρυφερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο ενδιάμεσο κι άλλο νερό, ώστε να έχει αρκετό ζουμί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε το φαγητό με το μαϊντανό και σερβίρουμε.

* κρέμα βαλσαμικού με γλυκαντικό από το φυτό στέβια

Αρνίσιο κότσι στη γάστρα με μυρωδικά

Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια, χυμό
2 κ.σ. μουστάρδα
¼ φλ. ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σ. κρεμμύδι, αποξηραμένο
1 κ.γ. σκόρδο, σκόνη
1 κ.σ. κόλιανδρο, τριμμένο
1 κ.σ. ρίγανη
1κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κύβο βοδινού, θρυμματισμένο
αλάτι χονδρό, κατά βούληση
πιπέρι, κατά βούληση
4 αρνίσια κότσια (περίπου 350 γρ./κότσι)
1 φλ. κρασί κόκκινο, ξηρό
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, την πάπρικα και τον κύβο βοδινού.

Με έναν αναδευτύρα χτυπάμε ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένας πολτός.

Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά τα κότσια.

Στη συνέχεια με όλον τον πολτό μυρωδικών που φτιάξαμε απλώνουμε καλά στο κρέας να πάει παντού.

Τοποθετούμε τα κότσια μέσα σε μία μεγάλη γάστρα, περιχύνουμε με το κρασί και κλείνουμε καλά το καπάκι.

Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 2 περίπου ώρες.

Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε πλευρά στα κότσια, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας για να ροδίσει το φαγητό.. 

Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.












Φωτογραφίες Φωτογραφίες