Το παραδοσιακό φαγητό της Χαλκιδικής!


Γεύση
16.8.2019 | 10:01

Το παραδοσιακό φαγητό της Χαλκιδικής!

Μπορεί οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς να αγαπούν τη Χαλκιδική για τις παραλίες της και το όμορφο καλοκαίρι που προσφέρει, όταν όμως έρχεται η ώρα του φαγητού για τους παραθεριστές, είτε επιλέγουν τα κλασικά ψητά, τις πίτσες, τις κρέπες, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή σε σπάνιες περιπτώσεις μαγειρευτά.

Ωστόσο η Χαλκιδική φημίζεται για το καλό της κρέας και ειδικά το κατσικάκι της. Από εκεί προέρχεται το παραδοσιακό «ψήμα» το ψητό κατσικάκι στο φούρνο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ρύζι που δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Το εν λόγω πιάτο σερβίρεται συνήθως το Πάσχα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώγεται όλο το χρόνο. Μπορείτε να το φάτε σε συγκεκριμένες ταβέρνες της Χαλκιδικής ή και να επιχειρήσετε να το φτιάξετε μόνοι σας.

Διαλέξτε μια σπάλα και ένα μπουτάκι από ένα μικρό αμνοερίφιο και κόψτε τα κομμάτια.

Βράστε τα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.

Τραβήξτε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε ένα ευρύχωρο πήλινο σκεύος φούρνου.

Συνεχίστε το ψήσιμο του κρέατος στο φούρνο προσθέτοντας μόνο λίγο βούτυρο και ελάχιστο ζωμό από το ίδιο το κρέας.

Σοτάρετε μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο άνηθο με δυο κουταλιές βούτυρο και προσθέτετε δυο-τρία φλιτζάνια ρύζι να «γυαλίσει», αποκτώντας παράλληλα μια καβουρντισμένη γευστική νότα.

Αφαιρέστε το αρνάκι, που σχεδόν έχει ψηθεί, και απλώστε το μίγμα του ρυζιού μαζί με 10 - 12 ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στη «βάση» του πήλινου σκεύους.

Ανοίξτε μια μικρή αγκαλιά μέσα στο ρύζι και τοποθετήστε ξανά το κρέας.

Μουσκέψτε με 7 - 8 φλιτζάνια ζωμό, δώστε μια τελευταία πικάντικη νότα με μερικούς κόκκους μπαχάρι, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοψηθεί.