Πασχαλιάτικο τσουρέκι

 

Τι χρειάζεται

 
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ μαγιά νωπή
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα ζάχαρη
300 γρ βιταμ μαλακό
250 γρ γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 φακελάκι μαχλεπι (σκόνη)
1 φακελάκι κακουλε (σκόνη)
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
Αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Μείγμα αυγού : 2 κρόκους αυγού  +   1 κουτ. σούπας νερό + 1 κουτ. σούπας λάδι + 1 βανίλια

Πως γίνεται


Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα με τη μάγια και 1 κουτάλια σούπας ζάχαρη, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη
Στο μεταξύ μέσα στη ζάχαρη βάζουμε το μαχλεπι, το κακουλε, την μαστίχα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ένα ένα τα’ αβγά ενώ συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε αναμίξει την μαγιά. Το ρίχνουμε  λίγο λίγο να πάει παντού ενώ ανακατεύουμε
Προσθέτουμε εναλλάξ βούτυρο και αλεύρι,  μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι τη ζύμη σε λωρίδες.
Πλάθουμε τις λωρίδες  λίγο με τα χέρια μας μαλακά να γίνουν ομοιόμορφες και πλέκουμε τα τσουρέκια μας.
Τα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάνω στις λαμαρίνες του φούρνου για περίπου 1 ώρα
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180oC μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα τυλίγουμε καλά σε διαφανή μεμβράνη


Μικρό σπουδαίο μυστικό


Η ζύμη είναι πολύ μαλακιά και κολλάει στα χεριά, γι αυτό το λόγο την ζυμών με βουτυρωμένα χέρια και πάνω σε βουτυρωμένη επιφάνεια ή στην λαδόκολλα  που θα τα ψήσω.
Μπορούμε να βάλουμε τις πλεξούδες μας και στην φόρμα του κέϊκ , στην οποία φουσκώνουν τέλεια


<< επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Share on Facebook