Γαύρος μαρινάτος

 

 


Τι χρειάζεται

1τρόπος με δυόσμο και ρίγανη


  • 1. 500 γραμ. Γαύρος
    2. 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
    3. 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    4. ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    5. 1/3 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
    6. αλάτι

       

      Πως γίνεται

      Ανοίγουμε στη μέση το ψάρι και κόβουμε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά και την πετάμε. Ξεπλένουμε τα ψάρια σε τρεχούμενο νερό, στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε 3πλό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Τα βάζουμε ανοιχτά σε ταψί και τα αλατίζουμε.

      Τα αφήνουμε να σταθούν για 12 ώρες περίπου. Τα ξεπλένουμε και τα αραδιάζουμε σε γυάλινο δοχείο (αυτό που θα τα αποθηκεύσουμε). Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι , τον δυόσμο και την ρίγανη.

      Μετά από δύο μέρες είναι έτοιμα για σερβίρισμα

      2ος τρόπος με μάραθο και σκόρδο

      1. 650γρ. γαύρο

      2. ξίδι (όσο χρειάζεται)

      3. χυμό από 2-3 λεμόνια 

      4. 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

      5. 1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο ή

      6. ξυσμένη μαραθόριζα ανακατεμένη με 2 κ.σ. μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο

      7. ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται)

      Πως γίνεται

      Βρέχουμε τον γαύρο με ξύδι και τον αφήνουμε 2-3 λεπτά. Πιάνουμε το κεφάλι του γαύρου και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλάμε τη ραχοκοκαλιά, προχωρώντας προς την κοιλιά για να αφαιρέσουμε τα εντόσθια μαζί με το κεφάλι.

      Ανοίγουμε στη μέση το ψάρι και κόβουμε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά και την πετάμε. Ξεπλένουμε τα ψάρια σε τρεχούμενο νερό, στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

      Τα βάζουμε ανοιχτά σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση.

      Περιχύνουμε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο. Συνεχίζουμε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.

      Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια.

      Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες .

      Όταν είναι να τα σερβίρουμε τα βγάζουμε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-10 μέρες.

      Μικρό σπουδαίο μυστικό

      Καλά είναι να τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για να μην μυρίσει το δοχείο.





    1. << επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Share on Facebook