Μπλε πανσέληνος

31-8-2012 (Gossip)

 

 

 
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε .
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,5 χρόνια περίπου. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.

Η παλαιότερη αναφορά του όρου «μπλε φεγγάρι» καταγράφεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». Στο πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας».

H δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα δεν λέγεται μπλε μονάχα επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά ονομάστηκε έτσι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883.

Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου και σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι σε σημείο που το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».

Έκτοτε η φράση «μπλε Σελήνη» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα.

Το Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι. μας ξεσηκώνει, μας κάνει ρομαντικούς, μας πηγαίνει σε παραλίες και σε λόφους για να το απολαύσουμε.
Στην σημερινή νύχτα, λοιπόν, μη μείνετε σπίτι σας, η πόλη θα είναι μαγική και γεμάτη μουσικές και εικόνες.

1. Τελετή έναρξης του «Θεσσαλονίκη 2012»

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης ανοίγει επίσημα, την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η αυλαία των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Με μια ανοιχτή δωρεάν συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας 12 κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και γιορτάζει με την πόλη κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Αλέξανδρος Μυράτ. Έργα που θα παρουσιαστούν στο κοινό είναι των Suppe, Mozart, Rossini, Offenbach, Chabrier, Bach, Strauss, Elgar, Khachaturian, Pachelbel και Stravinsk.

(Πλατεία Αριστοτέλους, ώρα 21:00)

 Μουσικές στα μνημεία και τα μουσεία της πόλης
 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο Μουσείου)
Σε συνεργασία με το art café του Μουσείου Terra Antiqua, οργανώνει στον αίθριο του χώρο, συναυλία με το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο stringless. « Οι Stringless που έγιναν …….αρνάκια » είναι μια συναυλία όπου έξι φωνές σχεδιάζουν και αυτοσχεδιάζουν σε έναν καμβά με βαλκανικά χρώματα και όχι μόνο. Ταξιδεύουν με τη μηχανή του χρόνου με απρόσμενες στάσεις στο χθες και το σήμερα. Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, την νεότερη αστική μουσική της Σμύρνης, τα ρετρό του 30 και τα ρεμπέτικα. Εκτός αυτών το πρόγραμμα απαρτίζεται από παραδόσεις άλλων τόπων όπως τα πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, κέλτικα, γκόσπελ, αφρικάνικα, τούρκικα και άλλα βαλκανικά. Ένα θέαμα που στοχεύει σε έντονες συγκινήσεις αλλά με μπόλικο χιούμορ και διάθεση αυτοσαρκασμού. Επί σκηνής:Βασιλική Αλεξίου, Albena Ivanova Kutova, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Έλσα Μουρατίδου, Eljona Sinjari

(Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη)

 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Ο Ανδρέας Καρακότας και το Plaza Ensemble ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι» Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μουσική και στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενός συνθέτη που εμπλούτισε σημαντικά το χώρο του ελληνικού τραγουδιού, και του οποίου η προσωπικότητα έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη τόσο στη μουσική δημιουργία των μετέπειτα γενεών συνθετών και τραγουδοποιών όσο και στις ψυχές των αποδεκτών της μουσικής του. Η συναυλία επιχειρεί μια μουσική επαναπροσέγγιση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ειδωμένα μέσα από το ενορχηστρωτικό πρίσμα του Plaza Ensemble και την ευαίσθητη ερμηνευτική άποψη του Ανδρέα Καρακότα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανικές διασκευές και τραγούδια από τους κύκλους: "Μεγάλος ερωτικός", "Ματωμένος γάμος", "Τα τραγούδια της αμαρτίας" κ.’α.

(21.00 Είσοδος Ελεύθερη και για τη συναυλια και για το Μουσειο (Το Μουσείο θα παραμίινει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Ανοιχτή θα είναι και η περιοδική έκθεση "Περιήγηση στην ανατολική Μεσόγειο, μέσα από έργα της συλλογής Κρικόγλου").

 Πικ νίκ Urban Festival
Θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Πλατεία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς με συναυλίες και θερινό σινεμά σε συνεργασία και με το Πειραματικό Εργαστήριο Μελέτης και Έρευνας για την Πολιτική, την Οικονομία και τον Πολιτισμό «Parenthesis». Πιστεύοντας ότι σε περιόδους κρίσης οι παρέες και οι συνεργασίες είναι αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες σε πράξεις, μη χάσετε το Πικ Νικ urban festival 2012 στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά να μοιραστούμε φαγητό, μελωδίες και εικόνες κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Από εσάς περιμένουμε να φέρετε λίγη από τη νοσταλγική σας διάθεση, τους φίλους σας και το «καλαθάκι» του ΠΙΚ ΝΙΚ.


 «Μουσικό φεγγάρι, με το φεγγάρι αγκαλιά στα κάστρα»
Μουσικές εκδηλώσεις στον Πύργο Τριγωνίου (Κάστρα – Άνω Πόλη) διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα , στις 20:30, με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Συγκεκριμένα, θα εμφανιστούν ροκ συγκροτήματα για τους λάτρεις του είδους.

 Upnloud festival 2012
Στον προαύλιο χώρο της αποθήκης 7, του Λιμανιού, για μια ολόκληρη μέρα δημιουργείται μια γιορτή για όλους. Παράλληλες δράσεις, εκατοντάδες συμμετέχοντες, εθελοντές, περισσότερες από 12 ώρες μουσικής! Το UPNLOUD Web Radio περήφανα παρουσιάζει το UPNLOUD FESTIVAL 2012, μια γιορτή που ξεκινάει νωρίς το μεσημέρι με bazaar ρούχων, χειροποίητων κοσμημάτων και φυσικά δίσκων βινυλίων! Body painting και παρουσίαση Capoeira από τους Filhos De angola Greece υπό τον ήχο των Berimbaus. Παράλληλα DJ sets από τους 45Dope και Burning City Soundsytem! After show party στην Αποθήκη 7 (Free Entrance), μέχρι το πρωί με τους Demis S. (Beat Down/UpnLoud) & τους Burning City Soundsystem.

 
  Με μουσική και θέατρο ολοκληρώνεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η βδομάδα, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Η  Σοφία Εμφιετζή και η παρέα της αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής υπό τη συντροφιά της πανσελήνου. Η συναυλία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Θεοτοκίων 2012», θα δοθεί στα Πεύκα, και συγκεκριμένα στο Πάρκο Πυλώνες (Ακρόπολη).

 


<< επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Share on Facebook