Γιάννης Κότσιρας - Η Σμύρνη του έρωτα

5-10-2012 (Gossip)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ: H ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ


Στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Η μουσική που ερμηνεύουν οι Εστουδιαντίνες, οι ορχήστρες που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο “σπουδαστήριο” όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί, έφτασε στην Ελλάδα γύρω στα 1870, στην αρχή στις παρυφές της Αθήνας, ενώ πολύ σύντομα κατέκτησε και το κέντρο της πόλης των Αθηνών. Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη και αυθεντικότερη μουσική γέφυρα, συνδυάζοντας αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων.
 
Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από κομμάτια που έχουν σημαδέψει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φτάνουν έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τραγούδια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης (ρεμπέτικης) σχολής, σπουδαίων συνθετών και αγνώστων δημιουργών.
 
Ο Γιάννης Κότσιρας ομολογεί ότι “η πρόταση ήρθε πριν περίπου δύο χρόνια σε μένα από την Εστουδιαντίνα, λόγω της σχέσης μου με το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Από αυτά τα τραγούδια ξεκίνησα και στην πορεία των ετών δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι με αυτή τη μουσική, να μαθαίνω και να ονειρεύομαι πως θα έρθει η μέρα που θα τα τραγουδήσω έτσι όπως τους αξίζει, με την αλήθεια που περιέχουν και τη δεξιοτεχνία της υπέροχης αυτής μουσικής σχολής”.
 

 

Γιάννης Κότσιρας Τραγούδι
Τουμπάκη Ειρήνη Τραγούδι
Θοδωρής Μέρμηγκας Τραγούδι
Εστουδιαντίνα
Ανδρέας Κατσιγιάννης Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας

 

 

 

 

 


<< επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Share on Facebook