Magical Mystery Tour

17-9-2012 (Μουσικά νέα)

 

 

Τραγούδια που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, ένα φιλμ που δεν έχεις δει ποτέ και μία ιστορία που δεν έχει ακουστεί ποτέ. Το 1967, στον απόηχο της εντυπωσιακής κυκλοφορίας  του άλμπουμ  “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” και την μετάδοση του’All You Need Is Love’ από τον δορυφόρο One World, οι Beatles επινόησαν, έγραψαν και σκηνοθέτησαν το τρίτο τους φιλμ. H Magical Mystery Tour, είναι μία ονειρική ιστορία για μία εκδρομή στην παραλία. Η Apple Films αποκατέστησε το, για πολλά χρόνια κατηργημένο, κλασσικό φιλμ, που κυκλοφορεί παγκοσμίως στις 8 Οκτωβρίου σε DVD και Blu-ray, με ένα remixed soundtrack (5.1 stereo) και special features. Για πρώτη φορά θα υπάρξει και περιορισμένη θεατρική κυκλοφορία από τις 27 Σεπτεμβρίου σε βασικές περιοχές.

 

Η Magical Mystery Tour θα είναι διαθέσιμη σε DVD και Blu-ray εκδόσεις καθώς και σε μία special 10”x10” boxed deluxe έκδοση. Η deluxe έκδοση περιλαμβάνει και το DVD και το Blu-ray καθώς και ένα βιβλίο 60 σελίδων με πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο, φωτογραφίες, τεκμήρια από την παραγωγή και μία πιστή αναπαραγωγή του διπλού mono 7” vinyl EP με τα έξι νέα τραγούδια των Beatles από την ταινία, που κυκλοφόρησε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να ολοκληρώσει την κυκλοφορία του φιλμ το 1967.

 

Η αποκατάσταση της Magical Mystery Tour είχε την επίβλεψη του Paul Rutan Jr της Eque Inc., της ίδιας εταιρείας που χειρίστηκε την επευφημημένη αποκατάσταση του Yellow Submarine.  To soundtrack επιμελήθηκαν οι Giles Martin και Sam Okell στα Abbey Road Studios.

 

Όλες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν special features, με ακυκλοφόρητο υλικό. Επίσης υπάρχουν πρόσφατα κινηματογραφημένες συνεντεύξεις με τους Paul McCartney, Ringo Starr και άλλα μέλη του καστ της ταινίας αλλά και του συνεργείου, καθώς και ηχητικά σχόλια του σκηνοθέτη, ηχογραφημένα από τον Paul.

 

Τον Σεπτέμβριο του 1967, οι Beatles φόρτωσαν το συνεργείο του φιλμ σε ένα λεωφορείο, μαζί με φίλους, οικογένειες και καστ και κατευθύνθηκαν στον Α30 έξω από το Λονδίνο για να κάνουν το τρίτο τους φιλμ, που συνέλαβαν και σκηνοθέτησαν οι ίδιοι.

 

“O Paul είπε ‘Κοίτα, έχω αυτή την ιδέα’  και εμείς είπαμε ‘Τέλεια!’ και ότι είχαμε ήταν μόνο αυτή η αρχική ιδέα – από εκεί ξεκινήσαμε” εξηγεί ο Ringo. “Δεν ήταν το είδος που θα μπορούσες να πεις, ‘Κυρίες και κύριοι, αυτό που πρόκειται να δείτε είναι προϊόν της φαντασίας μας και πιστέψτε με, σε αυτό το στάδιο είναι αρκετά ζωηρό’,” λέει ο Paul. Το φιλμ ακολουθεί μία χαλαρή αφήγηση και προβάλει έξι νέα τραγούδια: “Magical Mystery Tour”, “The Fool On The Hill”, “I Am The Walrus”, “Flying”, “Blue Jay Way” και “Your Mother Should Know”.

 

Το Magical Mystery Tour περιλαμβάνει ένα καταπληκτικό υποστηριχτικό καστ από χαρακτήρες ηθοποιούς και ερμηνευτές, όπως οι Ivor Cutler, Victor Spinetti, Jessie Robins, Nat Jackley, Derek Royle και οι αμίμητοι Bonzo Dog Doo-Dah Band.

 

Αν και το 53 λεπτών φιλμ γυρίστηκε έγχρωμο, έκανε ασπρόμαυρη πρεμιέρα στην Βρετανική τηλεόραση. Προβλήθηκε στο BBC1 στις 8:35μμ την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και αμέσως προκάλεσε εκτεταμένη αντιπαράθεση, καθώς η κεντρική Αγγλία και τα κατεστημένα media εκδήλωσαν αγανάκτηση. ‘Πως τολμούν’ φώναζαν, ‘Δεν είναι σκηνοθέτες! Ποιοι νομίζουν ότι είναι?’ ούρλιαζαν. ‘Που είναι οι τέσσερις αξιαγάπητοι νέοι με τα ‘μοντέρνα μαλλιά’ του ‘Help!’ και του ‘A Hard Day’s Night’? Αυτά τα ‘σκαθάρια’ είναι εκτός εαυτού’.

 

Εν μέρει, ως κατάληξη των δυσμενών αντιδράσεων, το φιλμ δεν προβλήθηκε στην Αμερική και είχε πολύ περιορισμένη διανομή στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Λειτουργώντας -αυτή την εποχή- ως εκ των πραγμάτων ‘cultural mission control’, οι Beatles ήδη επηρέαζαν σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, μουσικούς, ενώ δημιουργούσαν έμπνευση με τις σύγχρονες δημιουργίες τους.

 

Η Apple Films και η EMI συνεργάζονται με την Omniverse Vision, την κορυφαία εταιρεία διανομής μουσικών γεγονότων στους κινηματογράφους του πλανήτη, για να προσφέρουν αποκλειστικές παρουσιάσεις της Magical Mystery Tour στην μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά. Οι προβολές θα ξεκινήσουν στις 27 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένους κινηματογράφους σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιταλία, Ιαπωνία και άλλες χώρες. Μόλις επιβεβαιωθούν, το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στο www.thebeatles.com. Επιπροσθέτως, το British Film Institute έχει ανακοινώσει μία ειδική προβολή της Magical Mystery Tour στο BFI Southbank στις 2 Οκτωβρίου. Εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο site του BFI.

 

www.thebeatles.com

 

THE CAST

John                                                     John Lennon

Paul                                                     Paul McCartney

George                                               George Harrison

Ringo                                                  Ringo Starr

Mr. Bloodvessel                                Ivor Cutler

Ringo’s Aunt                                      Jessie Robins

Army Sergeant                                  Victor Spinetti

Jolly Jimmy                                         Derek Royle

Rubber Man                                       Nat Jackley

Band in Strip Club                             The Bonzo Dog Doo-Dah Band

 

Made in England by The Beatles

 

Director of Photography               Richard Starkey

 


 

 


<< επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Share on Facebook