Σαν σήμερα γεννήθηκαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας!


Μουσικά Νέα
19.10.2019 | 07:58

Σαν σήμερα γεννήθηκαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας!

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας γεννήθηκαν στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1952. Η μουσική τους πορεία ξεκίνησε το 1982, με τη συμμετοχή τους στους Μουσικούς Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα, με το τραγούδι «Μια βραδιά στο Λούκι». Το τραγούδι βραβεύτηκε και άνοιξε το δρόμο για την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου με τίτλο «Ζεστά Ποτά», σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη και με τη βοήθεια του Γιάννη Σπάθα και του Νίκου Αντύπα στην ενορχήστρωση. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας απήχηση σε ένα πλατύ και ταυτόχρονα ετερόκλητο κοινό, ένα κοινό που είχε κάθε είδους ακούσματα, από heavy metal & ροκ, μέχρι pop αλλά & λαϊκή μουσική.

Το καλοκαίρι του 1987 οργώνουν την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία και συγχρόνως κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός τους δίσκος με τον τίτλο "Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις". Το 1989 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Απρίλη ψεύτη". Το 1992, κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος με τίτλο "Η μοναξιά του σχοινοβάτη" που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία και την ωριμότητα των δύο δημιουργών. Το 1993 συμμετέχουν στις συναυλίες του Bob Dylan στο Λυκαβηττό. Το 1994 κυκλοφορεί το ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο "Της αγάπης μαχαιριά". Τα τραγούδια "Του έρωτα", "Παλιά καλοκαίρια", "Το δωμάτιο" είναι βασισμένα σε ομώνυμα ποιήματα της Λένας Παππά. Το 1995, κυκλοφόρησε το μελοποιημένο μουσικό παραμύθι, "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι" που αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους.

Οι αδελφοί Κατσιμίχα συμμετείχαν σε δίσκους πολλών συναδέλφων τους, των Πυξ Λαξ, του Θάνου Μικρούτσικου, του Αντώνη Βαρδή, του Διονύση Τσακνή και άλλων. Το καλοκαίρι του 2000 συνεργάστηκαν με τους Πυξ Λαξ σε μια πετυχημένη σειρά συναυλιών ανά την Ελλάδα. Μια γεύση από τις πολυάριθμες συνεργασίες, τόσο δισκογραφικά όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις μπορεί να πάρει κανείς ακούγοντας την «Παράλληλη Δισκογραφία», μια δουλειά που κυκλοφόρησε το 1997 και εκτός από τις συμμετοχές, περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια τους που ερμηνεύτηκαν από άλλους καλλιτέχνες. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος.

Το 2000 κυκλοφορεί το album «Τρύπιες Σημαίες», που δικαιώνει τους δημιουργούς αλλά και το κοινό που περίμενε ανυπόμονα τα καινούρια τραγούδια τους. Το 2001 οι αδελφοί Κατσιμίχα ανακοίνωσαν την απόφαση τους να σταματήσουν τις κοινές τους εμφανίσεις. Μάλιστα η αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους χαρακτηρίσθηκε ως μια από τις πιο συναισθηματικές και έντονες στιγμές της ελληνικής μουσικής. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το διπλό live album με αποσπάσματα από τις συναυλίες του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το album αυτό σηματοδοτεί το τέλος των συναυλιών μιας 20ετους πορείας. Εικοσιοκτώ τραγούδια που έχουμε γνωρίσει, αγαπήσει, τραγουδήσει από ολόκληρη τη δισκογραφική τους παρουσία. Το 2002 κυκλοφορεί το album “Στους ελαιώνες της αγάπης” με μελοποιημένα ποιήματα. Το 2006 κυκλοφορεί η έκδοση «Μουσική Αυτοβιογραφία» που περικλείει την εικοσάχρονη πορεία του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, μέχρι το 2002, που εκδόθηκε ο τελευταίος κοινός τους δίσκος. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει 2 DVD και 4 CD συν το μουσικό παραμύθι «Η αγέλαστη πολιτεία &  οι καλικάντζαροι. Όλοι οι δίσκοι τους έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.