Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης | 9-30 Νοεμβρίου 2019


Πολιτισμός
30.10.2019 | 08:13

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης | 9-30 Νοεμβρίου 2019

Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονικής έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης  09 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2019

Υπάρχει ρομαντισμός σήμερα; Μπορεί να μιλήσει στην ψυχή και τον νου μας η ρομαντική μουσική;

Αναβιώνοντας το ρομαντικό πνεύμα μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες μερικών από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, το φετινό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πανόραμα των πιο αγαπητών έργων για το όργανο.

Πάθος, συγκίνηση, λυρικότητα, ενατένιση, μελαγχολία∙κάθε μία από τις θεματικές συναυλίες, καθώς και το αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού, αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της ρομαντικής μουσικής τέχνης, προσφέροντας στους ακροατές μία πνευματική και συγκινησιακή βύθιση στην εκφραστική δύναμη του ρομαντικού μουσικού κόσμου.

Ο κεντρικός κύκλος του όγδοου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον ιστορικότερο μουσικό θεσμό της πόλης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη συναυλία – αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη.

Συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται από το 2017 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση της η ΕΛΣ σημειώνει: «Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».

Πρόγραμμα

Ρεσιτάλ                                             

ΣΑ 09 ΝΟΕ       20.30         Δημήτρης Τουφεξής
ΚΥ 10 ΝΟΕ       12.00         Τίτος Γουβέλης
ΣΑ 23 ΝΟΕ       20.30         Λίλια Μπογιατζίεβα
ΚΥ 24 ΝΟΕ       12.00         Νεφέλη Μούσουρα
ΣΑ 30 ΝΟΕ       20.30         Θοδωρής Τζοβανάκης

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Μεγάλα Κονσέρτα του Ρομαντισμού

ΣΑ 16 ΝΟΕ           20.30  
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Στέφανος Θωμόπουλος, Κάρολος Ζουγανέλης, πιάνο
Μουσική διεύθυνση Ελίζα Γώγου

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Masterclass
15, 16, 17 ΝΟΕ                
Νίκος Κυριόσογλου (15/11), Δόμνα Ευνουχίδου (16/11), Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (17/11)

Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Νέοι καλλιτέχνες
ΣΑ 09 ΝΟΕ                        
Πύρρος Μαρματάκης - Αλέξανδρος Κυριακόπουλος
Αλεξανδρούπολη

ΔΕ 11 ΝΟΕ                        
Δέσποινα Μανιαδάκη - Δημήτρης Φαρμάκης                    
Καβάλα

ΣΑ16 ΝΟΕ                         
Αντώνης Ασπρίδης - Πολυξένη  Πούλιου
Φλώρινα

Εισιτήρια

Ρεσιτάλ

Κανονικό: 10€ προπώληση, 12€ ταμείο
Περιορισμένης ορατότητας: 6 € προπώληση, 8€ ταμείο

Ελεύθερη είσοδος στους σπουδαστές του ΚΩΘ και στους σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων σε θέσεις καθημένων ή εναλλακτικά ορθίων).

Μεγάλα Κονσέρτα του Ρομαντισμού
Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15 €, Ζώνη Γ: 10 €

Ελεύθερη είσοδος στους φοιτητές του ΑΠΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων).

Προπώληση εισιτηρίων:

- Ηλεκτρονικά στο https://www.ticketservices.gr/event/thessalonikipianofestival/

- Καταστήματα Public

- Για τα Ρεσιτάλ: Γκαλερί Αγγελόπουλου, Τσιμισκή 121, 2310273298, Δε-Σα 10:00-14:00, Τρ, Πε, Πα 18:00-20:00

- Για τα Μεγάλα Κονσέρτα του Ρομαντισμού: Εκδοτήριο ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, 2310 236990, Δε-Πα 09:00-16:00