Ποιοί και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης - Τί λένε οι ειδικοί


Υγεία
30.10.2019 | 08:44

Ποιοί και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης - Τί λένε οι ειδικοί

Μπορεί η παρατεταμένη καλοκαιρία να μας  χαρίζει όμορφες, ζεστές και ηλιόλουστες μέρες αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο χειμώνας φέτος δεν θα κάνει την εμφάνισή του. Μαζί και όλα τα συνεπακόλουθα… Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, κρυολογήματα και… γρίπη. Η γρίπη που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Ειδικά αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως όσοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Πρόκειται για μία οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος και στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις έχουμε τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Οι αριθμοί όσων νόσησαν πέρυσι από τη γρίπη και όσων δυστυχώς κατέληξαν αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης…

374 ασθενείς πάλεψαν για τη ζωή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 154 εξ αυτών δεν τα κατάφεραν.

Για τη γρίπη, τις επιπλοκές και για τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, η επιδημιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Η κα. Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε τις ομάδες υψηλού κινδύνου σε αυτούς δηλαδή που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά (6 μηνών και άνω)

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Πέρυσι, όπως τόνισε η κα Γεωργακοπούλου, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάστηκαν για τη γρίπη σε σχέση με το 2017. "Υπάρχει μία ανοδική τάση και αυτό είναι πολύ θετικό. Φαίνεται πως ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν έχουν βάση οι φόβοι για τις παρενέργειες, μετά τον εμβολιασμό", σημείωσε.

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

"Το κίνημα πήρε την απάντηση, με την επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί λόγω των εμβολίων, τόνισε ο κ. Ευγενίδης και αναφέρθηκε στην αυξημένη εμβολιαστική συνείδηση λόγω της σωστής ενημέρωσης. "Είμαστε καλύτερα από πέρυσι", σημείωσε χαρακτηριστικά. "Τα θετικά μηνύματα έρχονται από το γεγονός ότι φέτος θα εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι από πέρυσι. Έχουν παραγγελθεί περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια. Μπαίνουμε σε έναν σωστό δρόμο", πρόσθεσε.

Η δεύτερη παρτίδα του εμβολίου της γρίπης άρχισε να φτάνει στα ράφια των φαρμακείων από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τον επόμενο μήνα, οπότε λήγει η αντιεμβολιαστική περίοδος, θα έρθει και η τελευταία. Παρόλ' αυτά και σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο μπορεί να γίνει και μετά τον Νοέμβριο, για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και των οικείων τους.

Thessnews.gr - Μαρία Ζαφειρίου