Μέχρι τη γιορτή των Χριστουγέννων προλαβαίνουμε;


Πολιτισμός
9.12.2019 | 07:33

Μέχρι τη γιορτή των Χριστουγέννων προλαβαίνουμε;

Το τανγκό ή τάνγκο από τα Ισπανικά, γεννήθηκε στην περιοχή του Ρίο δε λα Πλάτα, δηλαδή στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη και διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η Ισπανική λέξη tango ετυμολογείται πιθανόν από την γλωσσική οικογένεια Niger-Congo της Δυτικής Αφρικής και είναι συγγενής με την λέξη tamgu (χορός/χορεύω) της γλώσσας Ibibio αυτής της οικογένειας. Το τανγκό ως χορός ξεκίνησε προς το τέλος του 19ου αιώνα στις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση Ευρωπαϊκών, Νοτιοαμερικανικών και Αφρικανικών στοιχείων.

"Το τανγκό χορεύεται από ζευγάρια αγκαλιασμένα κοντά

και μολονότι η αγκαλιά μπορεί κάποτε να χαλαρώνει

για να εκτελεστούν κινήσεις που το απαιτούν,

κατά κανόνα δεν σπάει"

Την περίοδο 1910-1920 διαδόθηκε και έγινε μόδα στην αστική τάξη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ύστερα από μια περίοδο ύφεσης, 1920-1935, οπότε κυριάρχησε το τανγκό ως τραγούδι, ακολούθησε η χρυσή εποχή, 1935-1955, οπότε μεγάλες ορχήστρες έπαιζαν τανγκό κατάλληλα για χορό. Ακολούθησε άλλη μια περίοδος ύφεσης, 1955-1983, εξ αιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, των πολιτικών περιπετειών της Αργεντινής και τη δημοτικότητα του ροκ-εντ-ρολ. Γύρω στο 1983 η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση Tango Argentino στην οποία συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους μουσικούς και χορευτές, ταξίδεψε σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και προκάλεσε την αναγέννηση του ενδιαφέροντος για το τανγκό, τόσο στην Αργεντινή όσο και σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Το ενδιαφέρον για το τανγκό συνεχίζεται αμείωτο μέχρι σήμερα.

Το τανγκό χορεύεται από ζευγάρια αγκαλιασμένα κοντά, και μολονότι η αγκαλιά μπορεί κάποτε να χαλαρώνει για να εκτελεστούν κινήσεις που το απαιτούν, κατά κανόνα δεν σπάει. Είναι έντονα αυτοσχεδιαστικό με σαφώς διακριτούς ρόλους για τον καβαλιέρο και την ντάμα, όπου ο καβαλιέρος με την κίνησή του προτείνει κινήσεις στην ντάμα στις οποίες τελικά προσαρμόζεται ο ίδιος. Έτσι, όταν χορεύεται από έμπειρους χορευτές, συνιστά έναν διάλογο του ζευγαριού με αφορμή την μουσική, γιατί, σε αντίθεση με άλλους χορούς, δεν έχει τυποποιημένα βήματα και φιγούρες αλλά μάλλον ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο και ένα αντίστοιχο συντακτικό που επιτρέπει τον αυτοσχεδιαστικό σχηματισμό χορευτικών φράσεων σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας ανάλογα με την μουσική, την διάθεση του ζευγαριού και τον διαθέσιμο χώρο στην πίστα.

Στο τανγκό της χρυσής εποχής, 1930-1955, καβαλιέρος και ντάμα κρατούν ο καθένας ισορροπία ανεξάρτητα από τον άλλον. Με την αναγέννηση του τανγκό από το 1983 και μετά, συνυπάρχει η τάση διατήρησης του κλασσικού στυλ της χρυσής εποχής με την τάση να εισαχθούν νέα στοιχεία όπως η αλληλοεξάρτηση ισορροπίας με το ζευγάρι να ακουμπά στο πάνω μέρος του σώματος σε σχήμα Λ ή να κρατιέται από τα χέρια σε σχήμα V.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 άρχισε και στην Ελλάδα να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για το τανγκό, με παράλληλη εμφάνιση στην Αθήνα των πρώτων δασκάλων και σχολών, ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν το τανγκό χόμπι και αιθουσών όπου μπορούσε κανείς να χορέψει. Προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα το τανγκό είχε πλέον διαδοθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και είχε έναν σημαντικό αριθμό αφοσιωμένων οπαδών που ήταν διατεθειμένοι να μάθουν να χορεύουν έναν σχετικά δύσκολο χορό.
Φωτογραφίες Φωτογραφίες