Μπορεί μια διατροφή με ελάχιστο κρέας να κάνει καλό στην υγεία σας;


Υγεία
9.12.2019 | 11:34

Μπορεί μια διατροφή με ελάχιστο κρέας να κάνει καλό στην υγεία σας;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση στα εστιατόρια που σερβίρουν τόσο αυστηρώς χορτοφαγικές (vegan) επιλογές όσο και προϊόντα και συνταγές που απευθύνονται σε ανθρώπους που απλά δεν καταναλώνουν κρέας (vegetarian). Κι ενώ στην αρχή ήταν πολλοί εκείνοι που «πολέμησαν» αυτό το lifestyle, ισχυριζόμενοι ότι το κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης, με τον καιρό αποκτά ισχυρούς υποστηρικτές όπως γιατρούς και μεγάλους αθλητές.

Φυσικά εκτός από την αυστηρή χορτοφαγία, υπάρχει η χορτοφαγία, η χορτοφαγική διατροφή με ψάρι (pescetarian) και ένας διατροφικός συνδυασμός που περιέχει κατά βάση χορτοφαγία και μικρές ποσότητες κρέατος (flexitarian). Σε αυτή την τελευταία, την πιο «ευέλικτη» διατροφή τείνουν να συμφωνούν πολλοί εφαρμόζοντας το «μέτρον άριστον».

Ένα παράδειγμα αθλήτριας που ασπάστηκε την αυστηρή χορτοφαγία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι η Serena Williams. Η διάσημη τενίστρια, αποφάσισε να ακολουθήσει τη διατροφή της αδερφής της η οποία αφού διαγνώστηκε με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα υποχρεώθηκε να γίνει vegan. Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, smoothies και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Μάλιστα, ορισμένες φορές οι αδερφές Williams τη «σπάνε» με λίγο κοτόπουλο ή ψάρι, γι’ αυτό και η Venus την αποκαλεί διατροφή «chegan».

Δεν είναι όμως μόνο το παράδειγμα της Williams που δείχνει ότι μια τέτοια δίαιτα έχει αποτελέσματα. Από το ΝΒΑ και το Λεμπρόν μέχρι το Γιουσέιν Μπολτ του στίβου, η χορτοφαγία αποτελεί τη διατροφή των κορυφαίων πρωταθλητών καθώς τους βοηθά να διατηρήσουν ψηλά το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Η διατροφή αυτή αποφεύγει τους πολλούς υδατάνθρακες ενώ περιλαμβάνει μικρές ποσότητες λευκού κρέατος ή ψαριού, φρούτα, βιολογικές τροφές, ξηρούς καρπούς και πολύ νερό.

Άλλα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού που έχουν ασπαστεί την αυστηρή χορτοφαγία είναι ο Λιονέλ Μέσι και ο Λιούις Χάμιλτον. Επίσης ο Μάικ Τάισον ξεκίνησε αυτή τη διατροφή μετά το τέλος της καριέρας του και υποστηρίζει ότι θα το είχε κάνει νωρίτερα αν γνώριζε τα οφέλη, καθώς τον βοήθησε να χάσει βάρος και να κατεβάσει την υψηλή του πίεση.

Βέβαια όλοι αυτόι οι αθλητές φροντίζουν να παίρνουν με τη διατροφή τους όλη την πρωτεΐνη που χρειάζονται, απλά με άλλες μορφές. Το γεγονός είναι πως ο μύθος που υπήρχε παλαιότερα και υποστήριζε ότι δε γίνεται να χτιστεί μυϊκό σώμα χωρίς κρέας, έχει πλέον καταρριφθεί. Εκτός όμως από τα οφέλη στην υγεία, πολλοί από τους αθλητές και διάσημους που ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα δικαιώματα των ζώων. Κάτι που αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο στην επιλογή αυτού του διατροφικού προγράμματος.

Η αλήθεια είναι ότι χορτοφαγία αρχίζει και κερδίζει έδαφος σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, με τους αθλητές να αποτελούν το καλύτερο παραδείγματα για την υιοθέτηση ενός τέτοιου διαιτολογίου.