Έξι τρόποι για να υποχωρήσει ο πονόλαιμος!


Υγεία
23.12.2019 | 08:23

Έξι τρόποι για να υποχωρήσει ο πονόλαιμος!

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που το σάλιο μοιάζει σαν γυαλόχαρτο και ο βήχας δεν λέει να αποχωρήσει.  Ωστόσο δεν ξαφανίζουν τον πόνο, όμως μπορούν να τον καταπραΰνουν. Το shape μάζεψε τα καλύτερα «γιατροσόφια» και μας τα παρουσιάζει.

Γαργάρες με αλατόνερο

Το αλατόνερο μπορεί να ηρεμήσει τη φλεγμονή ρίχνοντας αυτό το είδος της οξύτητας που προκαλεί τον ερεθισμό του λαιμού. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει να «σπρώξεις» τις λοιμώξεις ή τους ερεθιστικούς παράγοντες στην επιφάνεια του λαιμού, όπου το σώμα σου μπορεί ευκολότερα να τις αντιμετωπίσει. Διάλυσε ¼ με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 240ml ζεστού νερού, συμβουλεύει η Mia Finkelston, MD, μία οικογενειακή γιατρός με βάση το Μέριλαντ, η οποία επίσης κουράρει τους ασθενείς της μέσω του LiveHealth Online. Μπορείς να κάνεις τις γαργάρες κάθε μία με δύο ώρες.

Πιες πολύ παγωμένα ροφήματα

«Μπορεί οι πρώτες δύο φορές που θα καταπιείς να μην είναι ευχάριστες, αλλά όπως το να βάλεις πάγο σε έναν γυρισμένο αστράγαλο μπορεί να καλμάρει τον πόνο, έτσι και η κατάποση παγωμένων υγρών μπορεί να μουδιάσει τον πόνο αλλά και να ηρεμήσει κάποια από τη φλεγμονή που σου προκαλεί πόνο», εξηγεί η Finkelston.

Απόφυγε τα όξινα φαγητά

«Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μία συνηθισμένη αιτία ερεθισμού του λαιμού σου», λέει ο Comer. Οπότε, οτιδήποτε μπορεί να την προκαλέσει, μπορεί και να χειροτερεύσει τον πονόλαιμό σου. Για αυτό το λόγο ο Comer συστήνει να αποφύγεις τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα τηγανιτά και τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Επίσης, απόφυγε εντελώς και την κατανάλωση φαγητού μία ώρα προτού ξαπλώσεις.

Πιες τσάι με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι το μοντέρνο νέο συμπλήρωμα και θα πρέπει οπωσδήποτε να τον εντάξεις στην διατροφή σου. «Αν και μερικά από τα οφέλη του, όπως και η ιδιότητά του να προλαμβάνει τον καρκίνο ή εγκεφαλικές ασθένειες, απαιτούν περισσότερη έρευνα, οι αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις του είναι 100% επικυρωμένες και μπορούν να ηρεμήσουν τον ερεθισμένο σου λαιμό», τονίζει η Finkelston. Πρόσθεσε λίγο στο τσάι σου ή στο αλατόνερό σου.

Ξεκουράσου

Ένα κουρασμένο σώμα ισούται με ένα κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν είσαι στα πρόθυρα της εξάντλησης, το σώμα σου θα παλεύει και να αναρρώσει. Λίγος χρόνος στο κρεβάτι ή μακριά από τους συνηθισμένους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας μπορεί να βοηθήσει να φορτίσεις και πάλι το ανοσοποιητικό σου σύστημα, κατά την Finkelston.

Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν…

Αν ο πονόλαιμός σου κρατήσει παραπάνω από 48 ώρες, μπορεί να έχεις κάποια βακτηριακή μόλυνση όπως ο στρεπτόκοκκος, κατά τον Comer. Εάν πρόκειται για τέτοια περίπτωση, ίσως χρειαστεί να πάρεις αντιβιοτικά για να ανακουφίσεις τον ερεθισμένο σου λαιμό. Τηλεφώνησε στο γιατρό σου και εξήγησέ του τι συμβαίνει

Φωτογραφία από Анастасия Гепп από το Pixabay