«Η Ανάσταση» το αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι στην Πολιτεία Θεάτρου!


Πολιτισμός
7.3.2020 | 07:11

«Η Ανάσταση» το αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι στην Πολιτεία Θεάτρου!

Το 1899 ο Τολστόι γράφει το τελευταίο από τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα του, την Ανάσταση. Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ξεπέρασε στην εποχή του σε πωλήσεις ακόμη και τα Πόλεμος Και Ειρήνη και Άννα Καρένινα. Ένα έργο κλασικό, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Υπήρξε το δημοφιλέστερο και ταυτοχρόνως το πιο ανατρεπτικό μυθιστόρημα του Τολστόι.

Αγοράστε τα εισιτήρια σας με έκπτωση, εύκολα και γρήγορα από την GoodDeals.gr

- Σάββατο 07 Μαρτίου 2020 – ώρα 21:00
- Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 – ώρα 21:00
- Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 – ώρα 21:00
- Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 – ώρα 21:00
- Σάββατο 04 Απριλίου 2020 – ώρα 21:00
- Σάββατο 11 Απριλίου 2020 – ώρα 21:00

Από πολλές απόψεις είναι το πιο επαναστατικό έργο του Τολστόι αφού περιέχει μέσα του όλα τα σπέρματα των θεμάτων και τις ιδέες που έθρεψαν το ρωσικό επαναστατικό ρεαλισμό. Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Χαρακτηρίζεται δε από την εξαιρετικά σφιχτοδεμένη δομή του. Καθώς δεν υπάρχουν παρεκβάσεις και παράλληλες δράσεις, αυτό είναι το συμπαγέστερο από όλα τα έργα του Τολστόι. Άλλα μεγάλα προσόντα του είναι η πειστική απεικόνιση των ψυχολογικών καταστάσεων, η πειστικότητα της περιγραφής και η αφηγηματική αρτιότητα. Γι’ αυτό του το έργο τον αφόρισε η Εκκλησία το 1901!!!

Ο Τολστόι άρχισε να γράφει την Ανάσταση έναν χρόνο μετά τη διατύπωση της θεωρίας του περί «παθητικής αντίστασης» ή πιο σωστά «μη αντίστασης», που ενέπνευσε αργότερα τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Ωστόσο, είναι ένα έργο γεμάτο πάθος και οργή. Εδώ ο Τολστόι φανερώνεται πύρινος, αμείλικτος. Η οξύτητα με την οποία περιγράφει την αθλιότητα των φυλακών, την υποκρισία του δικαστικού συστήματος, την απόλυτη σύμπλευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον τσαρικό απολυταρχισμό είναι πρωτοφανής σε σύγκριση με την υπόλοιπη λογοτεχνική παραγωγή στη Ρωσία του 19ου αιώνα.

Η Παράσταση

Η θεατρική μεταφορά ακολουθεί την πλοκή των γεγονότων του μυθιστορήματος. Τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα «πιστεύω» του συγγραφέα, που καταλαμβάνουν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό σελίδων, με τον Τολστόι να τις εκφράζει σε τρίτο πρόσωπο, κρίνοντας και αποτιμώντας σκέψεις, πρακτικές και πράξεις όλων των εκφάνσεων της ζωής, προσπάθησε η γράφουσα να τις εντάξει, στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατόν, στον Λόγο που εκφέρουν οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ήρωες της Ανάστασης. Κοστούμια, Σκηνικό και Μουσική δημιουργούν ατμόσφαιρα εποχής. Ένα θεατρικό ταξίδι στην Ρωσία που τότε περνούσε το κατώφλι του 20ου αιώνα. Ένα ραντεβού για μας και τους θεατές μας με τον αξεπέραστο Τολστόι και την κοινωνία του «τότε», που δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε τίποτε σχεδόν δεν βελτιώθηκε από την κοινωνία του «σήμερα», αφού οι άνθρωποι και κατά συνέπεια οι κοινωνίες τους παραμένουν πεισματικά δεμένες στο άρμα της κυρίαρχης ιδεολογίας
«Ο θάνατός σου η ζωή μου».

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιώτα Γαλαζούλα –Φεντόσια
Γιώργος Μακρής-Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Νεχλιούντωφ
Μαρία Μπαλτατζή-Κατιούσα
Δημήτρης Παπαδόπουλος-Δικαστής
Μαρία Τοπάλη-Αγράφεβνα

Διάρκεια: 90΄