8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!


Πολιτισμός
8.3.2021 | 09:13

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και καθιερώθηκε ως μέρα ανάμνησης μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες της κλωστουφαντουργίας στη Ν.Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίες.

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην εποχή μας έχει χαθεί πια το πολιτικό μήνυμα της μέρας, η ισότητα των δύο φύλων θεωρείται δεδομένη σχεδόν σε όλες τις χώρες και η γυναίκα έχει κατακτήσει όλους τους τομείς της ζωής μας!

Κάθε μέρα την αγαπάμε τη σεβόμαστε την εκθειάζουμε τη γιορτάζουμε!!