Πόση καθημερινή άσκηση χρειάζεται το σώμα για μόνιμο αδυνάτισμα;


Fitness
23.3.2020 | 07:56

Πόση καθημερινή άσκηση χρειάζεται το σώμα για μόνιμο αδυνάτισμα;

Για να καταφέρει κάποιος να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος ή να χάσει για πάντα τα περιττά κιλά, χρειάζεται περισσότερη άσκηση απ’ ό,τι συνιστούσαν μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί. Σύμφωνα με παλαιότερες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα (30 λεπτά επί 5 μέρες την εβδομάδα), προκειμένου να προασπίσουν την υγεία τους.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες σύμφωνα με το onmed.gr, υποστηρίζουν ότι απαιτούνται 200 έως 300 λεπτά άσκηση εβδομαδιαίως για μακροχρόνιο αδυνάτισμα. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες που διεξήχθησαν επί μία οκταετία έδειξαν ότι τα 150-250 λεπτά άσκησης την εβδομάδα προλαμβάνουν ανάκτηση βάρους μεγαλύτερη από το 3% στους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν, η απώλεια βάρους με αυτή την άσκηση θα είναι μέτρια.

Για να είναι μεγάλη, απαιτούνται 250 ή περισσότερα λεπτά άσκησης την εβδομάδα – και όταν είναι κανείς παχύσαρκος, είναι σαφές ότι πρέπει να χάσει πολλά κιλά. Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά ακόμα να γίνεται προπόνηση για δύναμη (με ελεύθερα βάρη ή σε μηχανήματα) για την προάσπιση της υγείας. Η προπόνηση αυτή δεν αδυνατίζει, αλλά μπορεί να αυξήσει τον μη λιπώδη ιστό και την απώλεια λίπους, ενώ ταυτοχρόνως βελτιώνει πολλές παραμέτρους της υγείας. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο συνδυασμός της δίαιτας με την συστηματική άσκηση είναι πολύ πιο αποτελεσματικός για μόνιμο αδυνάτισμα απ’ ό,τι η δίαιτα από μόνη της.

Φωτογραφία από Joanna Dubaj από το Pixabay