Νέα ελληνικά μυθιστορήματα που θα σας ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες


Πολιτισμός
21.4.2020 | 07:17

Νέα ελληνικά μυθιστορήματα που θα σας ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες

Προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας, ακυρώσαμε τα ταξίδια μας και προσωρινά χάσαμε τη φυσική επαφή με τους αγαπημένους μας φίλους. Ο πιο ακίνδυνος φίλος σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη είναι το βιβλίο. Όπως διαβάζουμε στο glow.gr παρακάτω θα βρείτε πέντε νέα μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που μπορούν να σας συντροφεύσουν και να σας ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους.

«Δέσποινα» του Αυγούστου Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ επέστρεψε δυναμικά με το ολοκαίνουριο μυθιστόρημά του, θέτοντάς μας το εξής ερώτημα: «Κι αν η Παναγία ήταν Ελληνίδα μάνα;» Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, έχει χάσει τον γιο της στα 33 του χρόνια γιατί τόλμησε να αντισταθεί στη Χούντα. Ο ηρωικός τρόπος που χάθηκε ο Χρήστος, δε μπορεί να απαλύνει τον πόνο της μάνας του. Κι έτσι η Δέσποινα επιστρέφει με το νου της στο μόνο καταφύγιο που έχει, το παρελθόν. Πρόκειται για ένα βιβλίο, βαθιά συναισθηματικό που επικεντρώνεται στη μητρική αγάπη. «Μια ιστορία για αυτό που ζήλεψε ακόμα και ο Θεός, την αγάπη της μάνας», όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας.

«Μια νύχτα ακόμη» του Κώστα Κρομμύδα

Το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα μας μιλά για εκείνα τα ταξίδια που δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Το ταξίδι της Ισμήνης, ξεκινά την ημέρα του γάμου της. Κάτι εντελώς αναπάντεχο θα την οδηγήσει σε νέα μονοπάτια και αναζητήσεις που δεν είχε τολμήσει να κάνει ως τότε. Μια ρεαλιστική ιστορία με εξομολογητική γραφή, μας γεμίζει με συναισθήματα και τελικά έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η ζωή είναι στιγμές.

«Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη

Ένα βαθιά ουσιαστικό και πρωτότυπο μυθιστόρημα που λαξεύει τον χρόνο. Μέσα σε 450 σελίδες, ο Χρίστος Κυθρεώτης μας διηγείται την ιστορία μιας μέρας ή και μιας ολόκληρης ζωής, αφού στον αντίποδα των μουντών κι επαναλαμβανόμενων μερών, βρίσκονται οι μέρες που μπορεί να συνοψίσουν όλη μας τη ζωή. Μια τέτοια μέρα διανύει ο Αντώνης Σπετσιώτης, όπου έχει να διαχειριστεί ένα δύσκολο δικαστήριο, μια συνάντηση με τον πρώτο του έρωτα και τον συνταξιούχο πατέρα του που πρέπει να συνοδεύσει στο τελευταίο του επαγγελματικό δρομολόγιο. Στα προτερήματα του βιβλίου συγκαταλέγονται η σφιχτοδεμένη δομή, η καλή δόση χιούμορ και προπαντός η βαθιά αλήθεια του που μας φέρνει κοντά στα συναισθήματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις του μοναχικού 35άρη.

«Οι ρετσίνες του βασιλιά» του Ισίδωρου Ζουργού

Ο Λεόντιος Έξαρχος, κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, είναι ένας καλοβαλμένος αστός, συνταξιούχος μηχανικός που έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τις τρεις κόρες του. Η απόφασή του να αποσυρθεί στον πύργο, το πατρικό αρχοντικό σπίτι της γυναίκας του σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, θα αναστατώσει τους ντόπιους και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της οικογενειακής τους ιστορίας. Ο Ζουργός εμπνέεται από τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ και με ποικίλα εκφραστικά μέσα καταφέρνει για άλλη μια φορά να κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο του δράματος.

«Φλόγα και άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου

Για ακόμα μια φορά ο Δάνδολος επιλέγει να γράψει ένα μυθιστόρημα διανθισμένο με ιστορικά στοιχεία, παρουσιάζοντας τις ζωές εξεχουσών προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες. Αυτήν τη φορά επιλέγει την ιστορία της κορυφαίας ηθοποιού Κυβέλης Ανδριανού και του «Γέρου της Δημοκρατίας», Γεωργίου Παπανδρέου. Το φθινόπωρο του 1968 η Κυβέλη είναι βυθισμένη στο πένθος της και η Ελλάδα, ακόμα στην αρχή της σκοτεινής επταετίας της δικτατορίας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξαναζωντανεύει η ερωτική ιστορία των δυο πρωταγωνιστών, αλλά και η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, της Ελλάδας του 1920-1968.

Φωτογραφία από τον χρήστη Pixabay στο Pexels