Ο Γ. Σαμπάνης και το «Αγάπη ρε μ...» στην κριτική για τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη


Πολιτισμός
13.11.2018 | 15:36

Ο Γ. Σαμπάνης και το «Αγάπη ρε μ...» στην κριτική για τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

Κατά πλειοψηφία πέρασε το εορταστικό σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα φετινά Χριστούγεννα στην πόλη.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο καλλιτέχνης που θα ανοίξει τις εορταστικές εκδηλώσεις με το άνναμα δέντρου στις 29 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Σαμπάνης.

Ο Γ. Αβαρλής αναφέρθηκε στο τραγούδι του Πάνου Κιάμου που μελοποίησε ο Γ. Σαμπάνης με τίτλο «αγάπη ρε μ…» καθώς και στα περίπου 19.000 ευρώ που θα λάβει ως αντιμισθία.  Ο δημοτικός σύμβουλος πρότεινε αντί των γνωστών καλλιτεχνών να έπαιζαν νεανικά συγκροτήματα της πόλης.

Για τραγούδια «σκουπίδια» έκανε λόγο η Μαρία Αγαθαγγελίδου από την Ανοιχτή Πόλη ενώ η επικεφαλής της παράταξης Ρία Καλφακάκου μίλησε για μια τυπική γιορτή μιας επαρχιακής πόλης χωρίς τους συμβολισμούς των εκδηλώσεων της πόλης. Με την γενικότερη αισθητική διαφώνησε και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Κριτική για την καθυστέρηση στις ανακοινώσεις και το στήσιμο έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Κυριζίδης.  Για ανοργανωσιά κατηγόρησε την διοίκηση του δήμου ο έτερος υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Είναι άδικο αυτό που γίνεται για τον καλλιτέχνη Γ. Σαμπάνη» αντέτεινε στην κριτική ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τον σχεδιασμό των Χριστουγέννων, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. «Άδικο και άστοχο» πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι παρόμοια κριτική υπήρξε και πέρσι με τους Ονιράμα αλλά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και δεν ακούστηκε το παραμικρό.  

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα

Όλα θα ξεκινήσουν το βράδυ της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και την συναυλία του Γιώργου Σαμπάνη. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα είναι και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και θα είναι περίπου 20 μέτρων και φέτος.

Μετά από επιθυμία του Γιάννη Μπουτάρη θα τοποθετηθεί φάτνη στην πλατεία Αριστοτέλους, για πρώτη φορά στις δύο θητείες της Πρωτοβουλίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρξουν τρεις μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις. Εκτός της έναρξης με τον Γ. Σαμπάνη, την παραμονή των Χριστουγέννων προγραμματίζεται συναυλία με μουσικά συγκροτήματα της πόλης. Ενώ την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα υπάρξει ένα ζωντανό πρόγραμμα τεσσάρων ωρών από τις 21:00 με Μύρων Στρατή και Μπλε.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα στηθούν το σπίτι του Αγ. Βασίλη και τρία θεματικά σπίτια. Το σπίτι του Αγ. Βασίλη θα είναι επιβλητικό, 130 τ.μ. μαζί με το ταχυδρομείο. Τα τρία θεματικά σπίτια θα είναι το σπίτι με τις ξωτικόλοαλχημείες, το σπίτι των ξωτικό εφευρέσεων και το αρτοζαχαροπλαστείο. Οικοδεσπότης της πλατείας φέτος θα είναι ο δήμαρχος των ξωτικών, ένας κεντρικός χαρακτήρας που θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους και θα ξεναγεί τον κόσμο. Παράλληλα θα υπάρχουν και μασκότ, οι χνουδωτοί φίλοι του Αι Βασίλη. Για λίγες μέρες θα τοποθετηθεί ένα πολύ εντυπωσιακό καρουζέλ, δίπατο 64 θέσεων, και ένα μικρό τρενάκι για πολύ μικρά παιδιά με φιγούρες του Αι Βασίλη. Στόχος είναι να υπάρξει ένα χαμηλό κόστος συμμετοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για  τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φέτος θα φτάσει τις 100.000 ευρώ. Στην Πλατεία Αριστοτέλους φέτος θα φωτιστούν και τα υπόλοιπα δέντρα ενώ ο φωτισμός σε όλον τον άξονα της Αριστοτέλους θα είναι όπως και πέρσι.

Γενικότερα και φέτος θα στηθούν ο μπλε ουρανός στην Αγ. Σοφίας, το Πεφταστέρι στην οδό Φιλικής Εταιρίας ενώ πλούσιος φωτισμός θα υπάρξει σε Προξένου Κορομηλά, Λ. Νίκης, Β. Όλγας και Γρ. Λαμπράκη.

Παράλληλα θα αλλάξουν οι γιρλάντες της Τσιμισκή λόγω παλαιότητας ενώ θα τοποθετηθεί φωτισμός της Εγνατίας από Βαρδάρη μέχρι Συντριβάνι.

Πηγή : thessnews.gr