Οργανώστε την ντουλάπα σας


Σπίτι
13.11.2020 | 10:55

Οργανώστε την ντουλάπα σας

Σε μια ακατάστατη ντουλάπα κανείς δε θέλει να ψάχνει τι να βάλει και το κυριότερο δεν θέλει να ξεχνάει τι έχει μέσα για να βάλει. Στη θέα του χάους των ρούχων και των αξεσουάρ μιας ντουλάπας  απλώς κλείνεις τα φύλλα της και προσποιείσαι πως τίποτε δεν συμβαίνει όπως σε μια σκηνή ταινίας τρόμου πριν τη μεγάλη επίθεση.

Μια καλή περίοδος για να βάλετε σε τάξη την ντουλάπα σας είναι αυτή της αναδιανομής των ρούχων μεταξύ των εποχιακών. Συν της άλλης επειδή τότε είναι που βγαίνουν όλα έξω καλό είναι να κάνετε και ένα καλό καθάρισμα της ντουλάπας πέραν του ξεκαθαρίσματος των πραγμάτων που έχετε μέσα σε αυτή.

Ταξινομήστε τα σε στοίβες

Βγάλτε όλα τα ρούχα μέσα από την ντουλάπα και φτιάξτε στοίβες με ετικέτες τύπου: «Κρατάω» για εκείνα που όντως φοράτε, «Θα δείξει» για εκείνα που φοράτε σπάνια αλλά δεν έχει έρθει η ώρα ακόμη να τα αποχωριστείτε και «Ανακύκλωση» για εκείνα που έχετε καιρό να φορέσετε και πρέπει πλέον να χαρίσετε. Όπως διαβάζουμε στο spirossoulis.com προτείνεται να μην είστε επιεικείς με τα πράγματά σας σε αυτό το στάδιο για να μην τα βρείτε δύσκολα αργότερα.

Δημιουργήστε κατηγορίες

Έχοντας φτιάξει τις στοίβες και καθαρίσει επιμελώς την ντουλάπα σας ξεκινήστε να επιστρέφετε σε αυτή τη τη στοίβα «Κρατάω». Δημιουργήστε κατηγορίες με τα ρούχα σας ομαδοποιώντας τα ανά κατηγορία είδους. Για παράδειγμα, μπλούζες μαζί, πουκάμισα μαζί, φούστες μαζί, υφασμάτινα παντελόνια μαζί, τζιν μαζί, κ.ο.κ. Έτσι όταν θα θέλετε κάτι από την ντουλάπα σας θα ξέρετε που να κοιτάξετε και δεν θα το ψάχνετε ανάμεσα σε όλα.

Χρωματικός προσδιορισμός

Σε συνέχεια της ομαδοποίησης των ρούχων ανά κατηγορία χρησιμοποιείστε το χρώμα ως βοηθητικό οδηγό. Αν τα ρούχα σας βρίσκονται σε ράφια ή συρτάρια βάλτε τα σε σειρά με τα ανοιχτόχρωμα να βρίσκονται στην κορυφή και τα σκουρόχρωμα στον πάτο. Για τα ρούχα σε λευκή και μαύρη απόχρωση κάντε ξεχωριστές κατηγορίες. Αν πάλι τα ρούχα σας βρίσκονται σε κρεμάστρες ένα ένα τότε ο χρωματικός προσδιορισμός ανά κατηγορία θα πρέπει να γίνει με τα ανοιχτόχρωμα να ξεκινούν από τα αριστερά και τα σκουρόχρωμα δεξιά, όπως ακριβώς είναι και ο τρόπος ανάγνωσης στις δυτικές κοινωνίες.

Επιστροφή στα αμφιλεγόμενα

Τώρα που η ντουλάπα σας έχει μπει σε μια σειρά επιστρέψτε στη στοίβα «Θα δείξει» και ασχοληθείτε σοβαρά με αυτή. Ελέγξτε αν υπάρχουν φθορές σε κάποια από αυτά τα ρούχα κι αν ναι τότε βάλτε στη στοίβα «Ανακύκλωση». Φορέστε τα υπόλοιπα, σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και αντιμετωπίστε την αλήθεια κατάματα. Αν δεν σας αρέσει τότε κι αυτά στην στοίβα «Ανακύκλωση». Όπως είπαμε και πριν δεν πρέπει να είστε επιεικείς σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Κρατήστε σημειώσεις

Ένας απολογισμός με όσα κρατήσατε στην ντουλάπα σας και απ’ όσα απορρίψατε θα σας βοηθήσει για τις αγορές και τη διαχείριση της ντουλάπας σας στο μέλλον. Όπως δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα έτσι δεν πρέπει να πηγαίνετε και για ψώνια χωρίς λίστα με όσα πραγματικά χρειάζεστε ή έχετε παρατηρήσει πως επιλέγετε συχνά να φοράτε.

Ακολουθήστε πιστά αυτή τη σειρά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα δείτε πως τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για εσάς, την ντουλάπα αλλά και την τσέπη σας! Μήπως να ρίχνατε μια ματιά και στο πώς να οργανώσετε τα παπούτσια σας τώρα που πήρατε το κολάι με ρούχα.

Φωτογραφία από JamesDeMers από το Pixabay