Χαρίστε Βιβλία! Τι καλύτερο!


Πολιτισμός
19.12.2018 | 13:09

Χαρίστε Βιβλία! Τι καλύτερο!

Eπιλέγει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών! Η σκέψη μας γεμάτη με το τι δώρα θα προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα πώς θα τους δείξουμε την αγάπη και το νιάξιμό μας, αυτές τις ημέρες της ζεστασιάς και την οικογενειακών και φιλικών συνευρέσεων. Φυσικά η δική μας προτροπή είναι ανάμεσα σε όλα τα άλλα δώρα να προτιμάτε πάντα κι ένα καλό βιβλίο. Ένα βιβλίο δίνει χαρά, έκπληξη, ταξίδι, άνοιγμα της ψυχής και νου. Η δε τιμή του είναι αναντίστοιχη σε σχέση με όσα έχει να δώσει στον αναγνώστη.

Μην παραλείψετε λοιπόν να το συμπεριλάβετε στα δώρα σας. Δείτε τις προτάσεις μας που οι περισσότερες αφορούν σε έργα συγγραφέων του τόπου μας, επισκεφτείτε τα βιβλιοπωλεία κι επιλέξτε το κατάλληλο για κάθε χαρακτήρα και για κάθε προτίμηση.

«Ξανά στη Σαλονίκη»
Η επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων στο γενέθλιο τόπο (1945-1946)
Ιστορικό
Λέων Ναρ , εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Η επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (1945-1946) και η καταγραφή των εμποδίων που συναντούσε η επανένταξη των Εβραίων στη συλλογικότητα της πόλης. Οι διαρκείς προσπάθειες για την επανάκτηση των κατασχεμένων ακινήτων και η απροθυμία του κράτους να έρθει σε αντιπαράθεση με τους μεσεγγυούχους. Η μεταπολεμική λεηλασία του κατεστραμμένου νεκροταφείου της Κοινότητας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έδρασε η Υπηρεσία Διαχείρισης Ισραηλιτικών Περιουσιών.
Ο Λέων Α. Ναρ, αξιοποιώντας πλουσιότατο αρχειακό υλικό, αξιολογεί τις συνθήκες που επικράτησαν τα δυο πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής ανασύστασης της Κοινότητας, η οποία, χωρίς να απομακρύνεται από τον κλονισμό που υπέστη, προσπαθεί να εξοικειωθεί σταδιακά με τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας.

«Γιατί Πρόδωσα την Πατρίδα μου»

Διηγήματα-Θόδωρος Γρηγοριάδης, εκδόσεις Πατάκης

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα με 26 ανθρώπινες ιστορίες, δοσμένες με χιούμορ και συγκίνηση, γραμμένες τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, καταγράφουν τις συμπεριφορές και τις αλλαγές σε σχέση με την κοινωνία και την Ιστορία, συνθέτοντας μια πολύχρωμη τοιχογραφία, μέσα στην οποία κάθε αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει και τη δική του φωνή.
Από το Παγγαίο, την Καβάλα, από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα, αλλά και τη Σαμψούντα, την Τυνησία, τη Συρία, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη, οι άνθρωποι διασχίζουν σύνορα, πολιτισμούς και προσωπικά όρια, βιώνουν ιστορικές αλλαγές, διεκδικούν διαφορετικές ταυτότητες, αναζητούν μια καινούργια αρχή ή και το άδοξο τέλος, ακροβατούν ανάμεσα στο πάθος για τη ζωή και στο βάρος μιας απώλειας.

«Οι 32 ώρες της Θεάς»

Νουβέλα-Νίκος Τακόλας, εκδόσεις Εντύποις

1915, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στρατοί και στόλοι συρρέουν στη Θεσσαλονίκη, που ήδη είναι μωσαϊκό φυλών, θρησκειών, οσμών και χρωμάτων, προσφύγων από παντού και τραυματιών. Ο πληθυσμός σκαρφαλώνει από εκατόν πενήντα σε πεντακόσιες χιλιάδες. Οι μοίρες των ανθρώπων αλέθονται στα σαγόνια του πολέμου. Ταυτόχρονα η πόλη γίνεται μια απέραντη πανήγυρη, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και των κακόφημων συνοικιών. Φώτα, μουσικές, πορνεία και αλκοόλ δίνουν μια άλλη όψη στο πολεμικό δράμα, που εκτυλίσσεται κάμποσα χιλιόμετρα μακριά στα μέτωπα έξω από την πόλη.

Η Αυγερινή Γιαννακού, ελληνογαλλίδα καθηγήτρια Γαλλικών και ο Μπερτράν Μποβέ, αξιωματικός της Γαλλικής Σαιν Συρ, περιδινούνται στον ανεμοστρόβιλο ενός δύσκολου έρωτα, παράφορου και μοιραίου, στις καμάρες και στις κατακόμβες της πόλης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες γεννιέται μια νέα Θεά, που ταυτίζεται με τη μοίρα της. Τότε ξεσπάει η πυρκαγιά του 1917…

«Μητροκτονία»

Γιάννης Παλαμιώτης, εκδόσεις Τύρφη

Το βιβλίο του Γιάννη Παλαμιώτη κυκλοφορεί εκ νέου, μετά από είκοσι περίπου χρόνια από την πρώτη του έκδοση, από τις εκδόσεις Τύρφη. Η «Μητροκτονία» δεν είναι ένα οποιοδήποτε βιβλίο αφού θεωρείται από τους εκδότες η επιτομή μιας εντελώς ιδιαίτερης γραφής, καθώς διαπραγματεύεται ζητήματα που ίσως κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να θίξει με αυτό τον τρόπο. Η νοσηρή σχέση με τη μητέρα, η διαπραγμάτευση του αναδυόμενου εαυτού με τον κόσμο, η συνταρακτική υπόθεση των διαφορετικών ερωτικών επιλογών ειδικά στην παιδική ηλικία, η τρυφερή σχέση με τον πατέρα, η ένταση και η εφιαλτική σχέση έλξης και ταυτόχρονα καταστροφής αυτού που παθολογικά αγαπούμε και φυσικά η ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από μια τίμια εξιστόρηση αυτών που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του αυτή.
Αιρετικό, προκλητικό, δίχως ταμπού και προκαταλήψεις, το βιβλίο του Παλαμιώτη έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της καθημερινής μας ύπαρξης και να θέσει εκ νέου τους όρους για πολλά από τα αυτονόητά μας.
Παρουσίαση: 17/12, LesYper Yper Γεωργίου Σταύρου 4, στις 8:30μμ, διαβάζει ο γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου

«Το Σημείωμα της Οδού Ντεσπερέ»

Ποίηση -Χλόη Κουτσουμπέλη, εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Η οδός ΔΕΣΠΕΡΑΙ ή ΝΤΕΣΠΕΡΕ είναι ένας υπαρκτός δρόμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην ποιητική αυτή συλλογή όμως είναι ένας δρόμος τραύμα όπου η φαντασία εμπλέκεται με την πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά και ταυτόχρονα αδύνατα και κυρίως απέλπιδα (ντεζεσπερέ). Είναι επίσης και η οδός της επινόησης αλλά και της αλχημείας όπου ο πόνος και η απώλεια μετατρέπονται σε τέχνη.
Στη συλλογή αυτή και στο ομώνυμο ποίημα υπάρχει η συμβουλή προς τον αναγνώστη να μην εμπιστεύεται αυτούς που γράφουν σημειώματα γιατί εννέα στις δέκα φορές επινοούν. Και εδώ ακριβώς, σ’ αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στον συγγραφέα και στον αναγνώστη, δηλαδή στη μυθοπλαστική ιδιότητα της τέχνης εστιάζεται αυτή η ποιητική συλλογή. Περιέχει τριάντα ένα ποιήματα τα οποία χωρίζονται ανά τρία ή τέσσερα σε μικρές θεματικές ενότητες χωρίς ευδιάκριτα όρια, που συνδέονται όμως μεταξύ τους και αφηγούνται μια ενιαία ιστορία. Έτσι από τον πρώτο στίχο του πρώτου ποιήματος «Με λένε Τζέιν. Τζέιν Μποντ» έως τον τελευταίο του τελευταίου ποιήματος «Είσαι απλώς μια συλλογή ποιημάτων που τελειώνει» διαδραματίζεται μια ολόκληρη υπόγεια μυθιστορία που έχει να κάνει με την λογοτεχνία, τον έρωτα, τη ζωή, τη διάψευση, τον θάνατο.
Παρουσίαση: 17/12 στην Στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης-Δημοσθένους 4, στις 7:30μμ

«Κινητή Γιορτή»

Διηγήματα - Αρχοντούλα Διαβάτη, εκδόσεις Νησίδες

Η Τελευταία συλλογή διηγημάτων της θεσσαλονικιάς συγγραφέως που εκδόθηκε πρόσφατα. Η συλλογή περιέχει διηγήματα και μικρά πεζά από την καθημερινή μας ζωή και σκέψεις όσα συμβαίνουν και μας συμβαίνουν.
«Ενδιαφέρον λόγος (ημερολογιακής μορφής) με κριτική ματιά, στοχασμό, ουσιαστικές παρατηρήσεις πάνω σε σημαντικά γεγονότα της πόλης και της χώρας μας, αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα, βιβλία, κινηματογράφο και στις καθημερινές ανθρώπινες αγωνίες και αγώνες. Μια ιδιάζουσα γραφή, πυκνή, χωρίς εξάρσεις δραματικές, αγγίζοντας διακριτικά την λογοτεχνία και το διήγημα». Μαρία Κουγιουμτζή
 
Φωτογραφίες Φωτογραφίες