Valentines Chronology


Πολιτισμός
14.2.2019 | 16:35

Valentines Chronology

Μπορεί να αδημονείτε κοιτώντας το ημερολόγιο, μπορεί να σηκώνετε ειρωνικά το φρύδι, μπορεί να έχετε απογοητευτεί που δεν θυμήθηκε ή δεν έκανε τίποτα τέτοια μέρα, μπορεί να τη σνομπάρετε, πάντως ξέ-ρε-τε καλά τι σημαίνει 14 Φεβρουαρίου! 

ANAΨΕ ΚΕΡΑΚΙ

Στην Church of Our Lady of Mount Carme της  Whitefriar Street του Δουβλίνου, το 1835, ο Πάπας Γρηγόριος χάρισε στον Ιρλανδό Καρμελίτη ιερέα Τζον Σπρατ τα οστά του μάρτυρα Αγίου Βαλεντίνου, ως ευχαριστήριο δώρο για την θεόπνευστη ομιλία του στη Ρώμη. Με το θάνατο του Σπρατ, η οστεοθήκη και ένα μικρό δοχείο με το αίμα του, τοποθετήθηκαν σε κάποια αποθήκη και ξεχάστηκαν εκεί. Κατά την ανακαίνιση της εκκλησίας, τη δεκαετία του ’50, τα ανακάλυψαν, έχτισαν μια αφιερωματική κόχη και ανέθεσαν στη γλύπτρια Ιρένε Μπρόε την κατασκευή ενός αγάλματος του αγίου σε φυσικό μέγεθος. Σήμερα, χιλιάδες ζευγάρια συρρέουν στο ναό για να ζητήσουν από τον άγιο να σκέπει και να ευλογεί την κοινή τους ζωή.

ΑΓΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ

Το Μαρτυρολόγιο της Καθολικής Εκκλησίας μνημονεύει δύο αγίους με το όνομα Βαλεντίνος. Αποκεφαλίστηκαν, ο ένας στη Ρώμη και ο άλλος στην πόλη Τέρνι, 60 χλμ. έξω από τη Ρώμη. Σήμερα, πιστεύεται πως υπήρξε μόνον ένας, αλλά κατά το πέρασμα των αιώνων, τα γεγονότα περιπλέχτηκαν και κάθε πόλη διεκδίκησε την «πατρότητα» του δημοφιλούς αγίου. 

Στην αρχαία Ρώμη, στις 14 Φεβρουαρίου γιορταζόταν η Juno (σαν τη δική μας Ήρα), η μητέρα όλων των αρσενικών και θηλυκών Θεών, προστάτιδα του γάμου και των γυναικών. Τη γιορτή ακολουθούσαν τα Lupercalia και υπήρχε το έθιμο να τραβούν τα αγόρια από μια γυάλα το όνομα ενός κοριτσιού και με αυτό ως σύντροφο να περνούν τις ημέρες των Lupercalia. Συχνά, τα αγόρια ερωτεύονταν με τα τυχαία κληρωθέντα κορίτσια και παντρεύονταν αργότερα. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος δυσκολευόταν να βρει στρατιώτες για τις λεγεώνες του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας κρατούσε τα παλικάρια μακριά από τις στρατιές του, οπότε απαγόρευσε όλους τους γάμους στη Ρώμη! Ο ιερέας (ή επίσκοπος του Τέρνι) Βαλεντίνος συνέχισε να παντρεύει κρυφά τους ερωτευμένους, με αποτέλεσμα το λιντσάρισμα και τον αποκεφαλισμό του στις 14 Φεβρουαρίου του 269 ή του 270 μ.Χ. Ο Πάπας Γεράσιος, το 496 μ.Χ, καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου, επίσημη ημέρα εορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν ήξερε, δε ρώταγε;

ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1903, δύο Ρωσοεβραίοι μετανάστες στην Αμερική, ο Μόρις και η Ρόουζ Μίχτομ, κυκλοφόρησαν στο εμπόριο το αρκουδάκι που όλοι σήμερα ξέρουμε ως Teddy Bear. Ζούσαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και διατηρούσαν ένα μαγαζί «ψιλικών» και ζαχαρωτών στην περιοχή Bedford Stuyvesant (ναι, από την καπνοβιομηχανία). 

Παρότι η Ρόουζ κατασκεύαζε συχνά παιχνίδια και πάνινα ζωάκια για το μαγαζί της 404 Tompkins Avenue, η έμπνευση για το αρκουδάκι της ήρθε από μια πολιτική γελοιογραφία της εφημερίδας «Washington Post» που απεικόνιζε τον πρόεδρο Θίοντορ «Teddy» Ρούσβελτ να χαρίζει τη ζωή σε ένα μαύρο αρκουδάκι κατά τη διάρκεια κυνηγιού, στο Μισισίπι. Η απελευθέρωση του ζώου συμβόλιζε την μεγαλοθυμία που έπρεπε να διαμηνυθεί στον σούπερ ρατσιστικό αμερικανικό νότο. Το πρώτο αρκουδάκι των Μίχτομ ήταν φτιαγμένο από βελούδο και είχε μάτια από κουμπιά παπουτσιών! Πουλήθηκε την αμέσως επομένη ημέρα της τοποθέτησής του στη βιτρίνα. Ο Μόρις ζήτησε την άδεια από τον πρόεδρο να βαπτίσει επισήμως με το όνομά του τη δημιουργία του, ο Ρούσβελτ συναίνεσε και τα αρκουδάκια πουλιόταν τόσο γρήγορα, όσο γρήγορα προλάβαινε η Ρόουζ να τα ράβει!

Ο Ρούσβελτ χρησιμοποίησε το αρκουδάκι ως μασκότ της προεκλογικής του καμπάνιας το 1904. Οι Μίχτομς ίδρυσαν το 1907 την «Ideal Novelty and Toy Company». Το πρώτο εκείνο αρκουδάκι βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Smithsonian της Ουάσιγκτον. Αυτό που κρατά ο Mr. Bean, του μοιάζει  πολύ…

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ

Η Ορθοδοξία προτάσσει τον Άγιο Υάκινθο ως προστάτη της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας και τον εορτάζει στις 3 Ιουλίου. Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε, 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα. Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο Τραϊανός, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξανάδωσε το φως του.

Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με αρχαία έθιμα. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.

Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, που από το 1998 διοργανώνει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Χαρακτηρίστηκε «Hallmark Holiday» από την ομώνυμη εταιρία με ευχετήριες κάρτες, ελληνιστί «εμπορική πανήγυρης». Ε, και; Το 2016 οι πωλήσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σημείωσαν ρεκόρ: 19.700.000 δολάρια μόνον στις ΗΠΑ (εκεί αγαπούν πολύ τις στατιστικές…) και ο τζίρος δεν έφθινε από τότε.
• κατά μέσο όρο, την άγια αυτή ημέρα ένας ελεύθερος άντρας ξοδεύει 71 δολάρια και μια single κυρία 40.
• δώρα για τους τετράποδους χνουδωτούς αγαπημένους τους, αγοράζει το 19%. Γαβ! 
* 28% των αγορών για δώρα τέτοια μέρα γίνεται από διαδικτυακά καταστήματα.
* το 50% των προτάσεων γάμου γίνονται ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου.
* με τον αγαπημένο ή απλά με φίλους, όλοι φαίνεται πως τρώνε έξω! Είναι η δεύτερη πιο busy  (και δύσκολη) ημέρα για τα εστιατόρια, ειδικά αν «πέφτει» Παρασκευή ή Σάββατο!
* τα 5 δημοφιλέστερα δώρα, κατά σειρά: σοκολατάκια, διαμαντένια σκουλαρίκια, μια ντουζίνα τριαντάφυλλα, ρομαντικό δείπνο για δύο, σαμπάνια!
*  η εφαρμογή Tinder βλέπει αύξηση στη χρήση του app κατά 7,6% και αύξηση στα μηνύματα κατά 5,2%.
* μετά τη Γιορτή της Μητέρας, είναι η δεύτερη γιορτή που οι ανθοπώλες τρίβουν τα χέρια τους. 
* σοβαρό βήμα στη σχέση: το Netflix αυξάνει τους πελάτες-ζευγάρια αυτή τη μέρα, καθώς το να μοιράζεσαι το λογαριασμό του συνδρομητικού είναι ένδειξη πρόθεσης να συζήσεις ή να παντρευτείς!
* κάρτες, σοκολάτες και άλλα συμβολικά μπορούν να χαριστούν σε δασκάλους, συνεργάτες, γείτονες -στις ΗΠΑ, όχι στα καθ’ ημάς αν δε θέλετε να παρεξηγηθείτε…
* η ημέρα ως ευκαιρία για την εκδήλωση τρυφερών συναισθημάτων άνθησε κατά τη Βικτωριανή εποχή. Το 1797 ένας Άγγλος εκδότης δημοσίευσε ένα φυλλάδιο με τρυφερές και ρομαντικές προτάσεις κατάλληλες για τους ντροπαλούς, αδαείς νεαρούς. Πλούτισε αυτόματα!  
* ο θρύλος θέλει τη φράση «Από τον Βαλεντίνο σου» να προέρχεται από  τα ακριβή λόγια που έγραψε ο άγιος σε μια κάρτα, την παραμονή της εκτέλεσής του, και απευθυνόταν στην κόρη του δεσμοφύλακά του, την οποία είχε θεραπεύει από την τυφλότητα.

• Στην Αμερική, οι πρώτες κάρτες μαζικής παραγωγής για του Αγίου Βαλεντίνου κυκλοφόρησαν το 1847. Σήμερα, περίπου 200.000.000 κάρτες ανταλλάσσονται και ταχυδρομούνται.
• Ο Ρίτσαρντ Κάντμπερι, ιδρυτής της ομώνυμης σοκολατοβιομηχανίας, κυκλοφόρησε το πρώτο κουτί με καρδούλες, ειδικά για την ημέρα, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, 35 εκατομμύρια κουτιά-καρδιές γίνονται ανάρπαστα από τα ράφια των ζαχαροπλαστείων μόνον στις Η.Π.Α.
• 15% των Αμερικανίδων στέλνουν λουλούδια στον εαυτό τους, του Αγίου Βαλεντίνου. Λυπηρό; 
• Αν είστε μόνες και έρμες, μην απογοητεύεστε. Στις 14 Φεβρουαρίου εορτάζεται η SAD (λυπηρός-λυπημένος), η Singles Awareness Day δηλαδή.
• Στη Φινλανδία η ημέρα ονομάζεται Ystävänpäivä, σιγά μη μπορέσεις να το προφέρεις, πάντως μεταφράζεται ως «Ημέρα Φιλίας» και οι φίλοι σου κάνουν μούτρα αν τους ξεχάσεις ενώ οι αγαπημένοι δεν περιμένουν  τί-πο-τε! Υes, Σκανδιναβία, baby!
• Toν Μεσαίωνα οι μωρές παρθένες έτρωγαν περίεργα φαγητά, έως και χαλασμένα, για να μπορέσουν από τη βαρυστομαχιά να δουν όνειρα και δη τον μελλοντικό τους σύζυγο!
• Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 7ος ανακήρυξε επισήμως την 14η Φεβρουαρίου ημέρα εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.
• Κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου, η πόλη Βερόνα της Ιταλίας όπου σύμφωνα με το έργο του Σαίξπηρ έζησαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, λαμβάνει περί τις 1.000 επιστολές με παραλήπτρια την… Ιουλιέτα!
• 189.000.000 μπουμπούκια τριαντάφυλλων θυσιάζονται στις Η.Π.Α. για τις 14 Φεβρουαρίου. 
Φωτογραφίες Φωτογραφίες