Πλυθείτε με κανονικό σαπούνι!


Υγεία
9.7.2018 | 18:46

Πλυθείτε με κανονικό σαπούνι!

Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η FDA απαγόρευσε τα αντιβακτηριακά σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών.
Λέει ότι τα προϊόντα δεν είναι καλύτερα από τα παραδοσιακά σαπούνια και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακής αντοχής.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 (HealthDay News), η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε τα περισσότερα αντιβακτηριακά σαπούνια και αφρόλουτρα που υπάρχουν σήμερα στα ράφια των καταστημάτων, με το επιχείρημα ότι τα προϊόντα αυτά δημιουργούν δυνητικούς κινδύνους για την υγεία και δεν είναι καθόλου καλύτερα από τα απλά σαπούνια.

Η απαγόρευση καλύπτει τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που περιέχουν triclosan και τρικλοκαρβάνη, τα δυο πιο κοινά αντιβακτηριακά συστατικά, λέει η FDA. Ακόμα 17 ενεργά συστατικά, επίσης, περιλαμβάνονται στην απαγόρευση.

"Τα περισσότερα προϊόντα πλύσης των καταναλωτών με ένδειξη « αντιβακτηριακό » ή « αντιμικροβιακό » περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα αντιβακτηριακά συστατικά που εξετάζονται στην παρούσα τελική ρύθμιση," δήλωσε η Δρ Theresa Michele, διευθύντρια της Διεύθυνσης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων στο Κέντρο της FDA.

«Υπάρχουν περισσότερα από 2.100 αντιβακτηριακά σαπούνια που πωλούνται σήμερα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό της συνολικής αγοράς σαπουνιών», δήλωσε η Δρ. Michele κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης. Ανέφερε ότι πήρε αυτήν τη δράση λόγω ανησυχιών ότι αντιβακτηριακά σαπούνια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντοχή των βακτηρίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μολύνονται με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, και τουλάχιστον 23.000 πεθαίνουν από αυτές τις λοιμώξεις, σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Η FDA σημείωσε επίσης άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την μακροχρόνια χρήση των τώρα απαγορευμένων ενεργών συστατικών. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το triclosan μπορεί να επηρεάσει την τεστοστερόνη των θηλαστικών, του θυρεοειδούς, τα οιστρογόνα και άλλων, ανέφερε η FDA στην απόφασή της.

Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα αντιβακτηριακά προϊόντα τους είναι καλύτερα από το συνηθισμένο σαπούνι και νερό στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι επιμελείς με το πλύσιμο των χεριών τους με κανονικό σαπούνι και νερό, για να αποφευχθούν τόσο οι ασθένειες όσο και η μετάδοσή τους, ιδιαίτερα κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Η νέα απαγόρευση δεν καλύπτει απολυμαντικά τζελ χεριών ή πανάκια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται με νερό και συχνά περιέχουν οινόπνευμα ως ενεργό συστατικό, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Επίσης, δεν καλύπτει τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στις ρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η FDA.

Οι κατασκευαστές έχουν περιθώριο ενός έτους, για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, αν και η FDA σημείωσε ότι πολλοί έχουν ήδη αρχίσει τη σταδιακή απαγόρευση triclosan, τρικλοκαρβάνη και άλλων δραστικών συστατικών. Τόσο η Procter & Gamble  όσο και η Johnson & Johnson ανακοίνωσαν πριν από την απαγόρευση ότι ήδη ξεκίνησαν τη σταδιακή κατάργηση των triclosan, δήλωσε η Δρ. Michele.

Η FDA εκτιμά ότι η απαγόρευση αυτή θα μειώσει την έκθεση των Αμερικανών σε αυτά τα δραστικά συστατικά κατά 1.1 εκατ. κιλά ετησίως. Το Triclosan πιο συχνά περιλαμβάνεται στο υγρό σαπούνι, ενώ η τρικλοκαρβάνη βρίσκεται στα στερεά σαπούνια, δήλωσε η Δρ. Michele.

Η απαγόρευση προτάθηκε από την FDA το 2013. Εκείνη την εποχή, ο οργανισμός ζήτησε από τους κατασκευαστές να παρέχουν πρόσθετα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των δραστικών συστατικών στα αντιβακτηριακά σαπούνια τους, αν ήθελαν να διατηρήσουν τα εν λόγω προϊόντα στην αγορά.
Από την άποψη της αποτελεσματικότητας, οι κατασκευαστές έπρεπε να αποδείξουν στην FDA ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια λειτουργούν καλύτερα από το απλό σαπούνι και νερό στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων ή τη μείωση των λοιμώξεων.

Η FDA έχει αναβάλει την προτεινόμενη απαγόρευση ενός έτους για τα τρία άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα πλύσης των καταναλωτών, βασίζεται σε υποσχέσεις από τη βιομηχανία να παρέχει περισσότερα στοιχεία, είπε η Δρ.  Michele.

Αντιβακτηριακά σαπούνια που περιέχουν χλωριούχο βενζαλκόνιο, χλωριούχο βενζεθόνιο και χλωροξυλενόλη θα παραμείνουν στην αγορά, ενώ οι κατασκευαστές υποχρεούνται να παρέχουν πρόσθετα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα για αυτά τα συστατικά.