Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»


Πολιτισμός
16.3.2019 | 13:01

Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»

Η νέα μεγάλη έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος για τον Γιώργο Σεφέρη ξεκίνησε τη λειτουργία της την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή, που αποτελεί τη συνέχεια των αφιερωμάτων του Ιδρύματος στους μεγάλους ποιητές, με πρώτο εκείνο που παρουσιάστηκε το 2016 για τον Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο: «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική».

«Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία» είναι ο ολοκληρωμένος τίτλος της παρούσας έκθεσης. Η πρώτη φράση προέρχεται από στίχο του ποιητή και πρόκειται για το «Μότο για ένα ηλιακό ρολόι στη Σκαρδαμούλα» από το «Τετράδιο γυμνασμάτων Β!».

Στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου στο Τελλόγλειο απλώνεται το σύμπαν του Γιώργου Σεφέρη μέσα από έργα περισσότερων από 40 μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του, χειρόγραφα, τις πρώτες εκδόσεις έργων του, φωτογραφίες του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε.

Πυρήνας της έκθεσης «Όταν το φως χορεύει μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία», αποτελεί η ομότιτλη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην Αθήνα, τον χειμώνα 2017-2018. Σε αυτήν έχουν ενταχθεί έργα από τις συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποίηση του Σεφέρη, όπως το τρίπτυχο «Καθιστός άνδρας με γαρύφαλλο» του Σόρογκα, έργα των Βασιλείου, Τέτση, Σικελιώτη, Φασιανού, Σακαγιάν, Μακρουλάκη, Ρόρρη, Χάρου, Δασκαλάκη, καθώς και έργα καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Τελλόγλειο, όπως των Πάρι Πρέκα, Βίκυς Τσαλαματά, Μιχάλη Αρφαρά, Τριαντάφυλλου Βαΐτση και Άγγελου Βλάσση.

Σημαντικότατο μέρος της έκθεσης, που δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική του Ιδρύματος Θεοχαράκη, είναι εκείνο που καταδεικνύει τη σχέση του Σεφέρη με τη Θεσσαλονίκη. Τεκμήρια και φωτογραφίες από το Αρχείο Σπητέρη, από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και από το ΑΠΘ, μαρτυρούν την παρουσία του ποιητή στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1964 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Την εποχή εκείνη ο Σεφέρης είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κόσμο της πόλης, να γνωρίσει το έργο του Ε. Πεντζίκη και να θελήσει να τον κάνει γνωστό στον κόσμο της Αθήνας, γράφοντας ένα δοκίμιο με ψευδώνυμο για τη δουλειά του, που δημοσιεύτηκε τότε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Δοκιμές». Φιλική και προσωπική υπήρξε επίσης και η σχέση του ζεύγους Σεφέρη με τον καθηγητή της Φιλοσοφικής, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του, Λένα, συνόδευσαν τον ποιητή στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Η έκθεση περιλαμβάνει:

- Χειρόγραφα του Γιώργου Σεφέρη, τις πρώτες εκδόσεις των έργων του, το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1963 από τη Σουηδική Ακαδημία.

- Έργα και αντικείμενα (κολοκύθες, βότσαλα, ένα ξύλινο ερμάριο κ.α.) που είχε ζωγραφίσει ο ποιητής.

- Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο Σεφέρης από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, τοπία από τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Αθήνα, την Κορυτσά, την Ύδρα, το Κάιρο, το Αμάλφι και τη Βενετία.

- Εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη  Ψυχοπαίδη, καθώς κι έργα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη.

Τα εκθέματα είναι δανεισμένα από την Άννα Λιόντου, το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το ΜΙΕΤ, το Ίδρυμα Τσαρούχη και το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το MOMus, τις εκδόσεις Ίκαρος, καθώς και από τη συλλογή του Τελλόγλειου, ιδιώτες συλλέκτες και τους συμμετέχοντες εικαστικούς δημιουργούς.

Η έκθεση πλαισιώνεται με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, μουσικές βραδιές κ.α.).

Διάρκεια: 28 Φεβρουαρίου-2 Ιουνίου 2019.