«Γιώργος Νταλάρας…και το καλοκαίρι κρυώνω» - Παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη


Πολιτισμός
28.3.2019 | 07:53

«Γιώργος Νταλάρας…και το καλοκαίρι κρυώνω» - Παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Οι Εκδόσεις Αρμός σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς στην παρουσίασης του βιβλίου του Θανάση Λάλα με τον Γιώργο Νταλάρα με τίτλο «Γιώργος Νταλάρας…και το καλοκαίρι κρυώνω!».

Η παρουσίαση θα γίνει τη  τη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 18.00 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αγ. Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Μπλιάτκας, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Στάθης Παχίδης, η Ελίνα Κωστελέτου και ο Θανάσης Γιώγλου.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Χορηγός επικοινωνίας Ράδιο Θεσσαλονίκη 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιώργος Νταλάρας. Στο πολυβολείο της μνήμης του, με σφεντόνα στα Εξάρχεια, οι Αμερικανίδες Κυρίες, η εποχή «που δεν πρόφταινε να φτάσει η προσβολή στην ψυχή του», οι μάγκες του βουνού, η πίστη ότι δεν υπάρχει «αδύνατον»... μόνο αδύνατοι χαρακτήρες υπάρχουν, ο αδελφός του, το «έτερο εγώ του», η μάνα του με την παρουσία της κι ο Λουκάς, ο πατέρας του, με την απουσία του... «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα...», ο πρώτος σεισμός μέσα του, τότε που κατάλαβε ότι η ζωή είναι λίγη κι έχει πολλούς δρόμους...

Γιώργος Νταλάρας. Το πάθος κρύβει ταλέντο και ο θαυμασμός δημιουργεί συγγένειες. Ο καλός ο δάσκαλος σε κρατάει «ξύπνιο» ακόμα κι όταν σε φτύνει ο διάολος... Το κοινό συμμετέχει στο θαύμα, η τύχη είναι παράμετρος αλλά δεν είναι μέτρο στη ζωή, η τελειότητα είναι η ουτοπία που μας κινεί και το «εγώ» χωρίς μέτρο σκοτώνει. Ο μεγάλος καλλιτέχνης επηρεάζει, δεν επηρεάζεται, κάποιοι για το μεροκάματο «μουντζουρώνουν» το τοπίο, η μόδα διαβρώνει, το περιζήτητο μπορεί να γίνει κι επικίνδυνο, με την περιέργεια «ανοίγουμε» το φως, οι επιλογές είναι η ουσία μας.

Γιώργος Νταλάρας. Οι Λίστες του... Τραγούδια-κολώνες, τραγούδια που έχει στην καρδιά του, τραγούδια που θα ήθελε να είχε τραγουδήσει, αξέχαστα τραγούδια, φωνές που ξεπερνούν τα όρια, άνθρωποι που θα καλούσε σε δείπνο, αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, λέξεις που περιγράφουν τον χαρακτήρα του, τα ωραιότερα που έχουν δει τα μάτια του, τα ωραιότερα που έχουν ακούσει τ’ αυτιά του, τι θα έπαιρνε μαζί μου σε ένα έρημο νησί, αποφάσεις που πήρε και δεν το μετάνιωσε, πράγματα που θα ήθελε να κάνει πριν πεθάνει...

Γιώργος Νταλάρας.  Μικρές οικογενειακές ιστορίες. Για πρώτη φορά μιλάει για την ατίθαση Άννα της ζωής του και την υπέροχη Γεωργιάννα. Διηγείται ιστορίες με όλους τους ανθρώπους της ζωής του… ο Μίκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Πρόεδρος (Λευτέρης Παπαδόπουλος), ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μάνος Ελευθερίου, με τον Ξαρχάκο πάνω σε ένα βράχο...  ο Γκάτσος,  «ο μικρός Πρίγκιπας Λουκιανός», ο Μικρούτσικος,  η Χαρούλα,  ο Πάνος, ο Χάρης, ο Λαυρέντης, ο Τριπολίτης, η Λίνα, το απύθμενο ταλέντο του Michael Jackson, το φλαμένκο, ο Paco de Lucia, το ρεμπέτικο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης,  το Αααααααλφα του ελληνικού τραγουδιού κι ο Στέλιος Καζαντζίδης, το Ωωωωωωμέγα του, ο θείος του ο Καλδάρας, ο Άκης Πάνου, ο Νικολόπουλος, το χάδι του Τσιτσάνη, η επιβράβευση του Μάρκου και τόσοι άλλοι... με άλλα λόγια μια ζωή σαν μυθιστόρημα και πενήντα χρόνια ελληνικό τραγούδι που προσπαθούν να χωρέσουν σε 500 σελίδες!  

Γιώργος Νταλάρας. Οι Λίστες του...

•             Τραγούδια-κολώνες

•             τραγούδια που έχει στην καρδιά του

•             τραγούδια που θα ήθελε να είχε τραγουδήσει

•             φωνές που ξεπερνούν τα όρια

•             άνθρωποι που θα καλούσε σε δείπνο

•             τα ωραιότερα που έχουν δει τα μάτια του

•             τα ωραιότερα που έχουν ακούσει τ’ αυτιά του

•             τι θα έπαιρνε μαζί μου σε ένα έρημο νησί

•             αποφάσεις που πήρε και δεν το μετάνιωσε

•             πράγματα που θα ήθελε να κάνει πριν πεθάνει...
Φωτογραφίες Φωτογραφίες