Η ροζ πανσέληνος θα ομορφύνει τον αποψινό ουρανό


SKG
19.4.2019 | 09:58

Η ροζ πανσέληνος θα ομορφύνει τον αποψινό ουρανό

Η πανσέληνος του Απριλίου, που ονομάζεται ροζ φεγγάρι, θα εμφανιστεί απόψε στον ουρανό προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα. Το φεγγάρι θα είναι τρεις μέρες πριν την περίγειο, το σημείο όπου ο φυσικός δορυφόρος είναι πιο κοντά στη Γη, οπότε θα είναι σχεδόν «υπερσελήνη», δηλαδή το φεγγάρι θα εμφανίζεται μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Οι υπερπανσέληνοι συμβαίνουν όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, αλλά η διαφορά στο μέγεθος ακόμη και για αυτούς τους «σούπερ» δορυφόρους είναι συνήθως πολύ μικρή για να την παρατηρήσουν παρά μόνο οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές.

Μέσα από κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, η πανσέληνος εμφανίζεται πολύ φωτεινή, τόσο πολύ ώστε να μην μπορείτε να δείτε μέσα από τη λάμψη χωρίς ειδικά φίλτρα. Σε αντίθεση με την παρατήρηση του ήλιου (η οποία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέσω ενός τηλεσκοπίου χωρίς κατάλληλη προστασία των ματιών ), η παρατήρηση της πανσελήνου δεν θέτει σε κίνδυνο την όραση.

Η πανσέληνος του Απρίλη δεν είναι στην πραγματικότητα ροζ. Το όνομά προήλθε από το άγριο φυτό «φλοξ», ένα ροζ λουλούδι το οποίο είναι από τα πρώτα που ανθίζουν την άνοιξη. Ωστόσο, το φεγγάρι μπορεί να εμφανιστεί κόκκινο-πορτοκαλί λόγω της σύνθεσης της γήινης ατμόσφαιρας και της γωνίας από την οποία είναι ορατό.

Oι λαοί του Ojibwe που είναι αυτόχθονες στη Βόρεια Αμερική το αποκαλούσαν «Sucker Moon» από τα κοινά είδη ψαριών που είναι γνωστά ως suckerfish. Στην ίδια περιοχή, ο Cree κάλεσε την πανσέληνο του Απρίλη το Φεγγάρι της Χήνας, καθώς ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που οι χήνες επέστρεψαν στα βόρεια μετά τη μετανάστευση νότια για το χειμώνα.

Το Tlingit του Βορειοδυτικού Ειρηνικού καλεί την πανσέληνο του Απρίλη "X'eigaa Kayaaní Dís", που σημαίνει "φεγγάρι φυτών και θάμνων".
Φωτογραφίες Φωτογραφίες