Αυτές τις νύχτες βγείτε έξω και κάντε ευχές, ο Απριλιάτικος ουρανός θα 'γεμίσει' με 'Λυρίδες' τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης!!


Πολιτισμός
22.4.2019 | 15:27

Αυτές τις νύχτες βγείτε έξω και κάντε ευχές, ο Απριλιάτικος ουρανός θα 'γεμίσει' με 'Λυρίδες' τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης!!

Βροχή  διαττόντων ,οι Λυρίδες απόψε το βράδυ σε όλο το βόρειο ημισφαίριο! Η βροχή των πεφταστεριών θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης και θα είναι ορατή και στην Ελλάδα μέχρι και την Μ.Πέμπτη περίπου αν ο καιρός μείνει ανέφελος,αν και ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός λόγω της πανσελήνου που προηγήθηκε και δυσκολεύει τη νυχτερινή παρατήρηση!

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων είναι οι Περσείδες που κορυφώνονται περίπου μέχρι 12 Αυγούστου κάθε χρόνο,η θεαματικότερη όμως ιστορικά (κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της) είναι οι Λεοντίδες, ενώ η βροχή με τη μεγαλύτερη μάζα είναι οι Διδυμίδες!!!
Φωτογραφίες Φωτογραφίες