23 Απριλίου: Το βιβλίο έχει την τιμητική του | Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Πολιτισμός
23.4.2019 | 10:17

23 Απριλίου: Το βιβλίο έχει την τιμητική του | Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Ο θεσμός διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την UNESCO με σκοπό την προώθηση και προβολή της ανάγνωσης, και όχι μόνο. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και η γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: 23 Απριλίου 1616.

Οι θάνατοι των δυο αυτών κλασικών και πολυδιαβασμένων όσο λίγοι ανά τους αιώνες συγγραφέων, προσδίδουν ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, που καλεί τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης καθώς και όλα τα πνευματικά και ουσιαστικά οφέλη που προσφέρει στον καθένα, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τιμά αυτήν την ημέρα διοργανώνοντας την εκδήλωση : «Το βιβλίο, η δύναμη του πολίτη», μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα , όπου θα γίνει συζήτηση μεταξύ όλων των υποψήφιων δημάρχων για τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να στηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για όλα τα θέματα που αφορούν το βιβλίο, ως βασικό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Σε μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζει «Τη σταθερή και διαχρονική αξία του βιβλίου», υπενθυμίζοντας παράλληλα τα διδάγματα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων. « Όσο κι αν φαίνεται, τουλάχιστον prima facie, παράδοξο, τούτη η πολιτισμική τραγωδία μας διδάσκει, μέσα από τις στάχτες της και τη αξία του βιβλίου. Αξία σταθερή, αξία διαχρονική… Ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει ότι το μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ  «Η Παναγία των Παρισίων» κατέχει πια, ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού, περίοπτη θέση στο Πάνθεο της Παγκόσμιας Λογοτεχνικής Κληρονομιάς. Χάρη σε αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει στο διηνεκές, περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η επιστήμη και η Τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες».
Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει  ότι : « αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στο χρόνο- και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του».

Ας αναλογιστούμε λοιπόν σήμερα, που θα βρισκόταν η ανθρωπότητα- από πλευράς γνώσης και εξέλιξης- χωρίς την διάδοση και επικράτηση του βιβλίου;