Ανοίγει τις πόρτες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου


Πολιτισμός
8.5.2019 | 08:23

Ανοίγει τις πόρτες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Με τον καταπληκτικό αριθμό των 900 συμμετεχόντων, των 500 εκδηλώσεων και των 300 Ελλήνων και ξένων (από 20 χώρες) συγγραφέων, ανοίγει τις πόρτες της την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στην λογοτεχνία και στην Ιστορία».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες για την ΔΕΒΘ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος ευχαρίστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την άψογη συνεργασία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση, καθώς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που είναι σταθερός συνοδοιπόρος

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης όπως και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έλλη Χρυσιίδου τόνισαν την ανάγκη να αυτονομηθεί πλέον η ΔΕΒΘ και να εξαρτάται η κεντρική διοργάνωσή της από την πόλη μας, καθώς εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε πολύ σημαντικό θεσμό, με την δυνατότητα να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον κι από τις γύρω χώρες και να επεκταθεί σε δομές και δράσεις και μέσα στη Θεσσαλονίκη. Φέτος για πρώτη φορά, εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθεί και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για κάποιες από τις εκδηλώσεις.

Ο διευθυντής της ΔΕΒΘ κ. Μανώλης Πιμπλής υπογράμμισε ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ σπάνια και σημαντική συνάντηση που γίνεται 1 φορά το χρόνο και δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη, ενώ είπε πως η φετινή διοργάνωση είναι μια στιγμή αισιοδοξίας και περίσκεψης για το πώς μπορεί να πάει παραπέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη φέτος στην λογοτεχνία των ισπανόφωνων χωρών, ενώ παράλληλα θα τρέξουν και τα καθιερωμένα Φεστιβάλ των Νέων Λογοτεχνών και της Μετάφρασης, η Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις και αφιέρωμα στον Γιάννη Μπεχράκη και πολλές άλλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος την διαχείριση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχει αναλάβει η Ομάδα Επικοινωνίας του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά), με υπεύθυνη καθηγήτρια την Δρα Αναστασία Γιαννακοπούλου.

Η ΔΕΒΘ που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ εδώ και 3 χρόνια, με το ποσό των 260,000ευρώ περίπου, με τη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων που χορηγεί κι αυτή το ποσό των 25.000ευρώ, καθώς κι από κάποιους άλλους χορηγούς, ευελπιστεί ότι και τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου από το ΕΣΠΑ, πολλαπλασιάζοντας τη δράση της και την διεισδυτικότητά της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.