Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σήμερα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Πολιτισμός
19.5.2019 | 11:34

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σήμερα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά το φετινό εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακδονίας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί:

α.  Γενικός σημαιοστολισμός  σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ήδη από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

β. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, των

ΟΤΑ και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο, σε ολόκληρη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

γ. Ομιλίες-εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

10.00 π.μ.  Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα

11.00 π.μ.  Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντίου παπά και δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας με Ερμού, Θεσσαλονίκη) από τους:

Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης

Στρατηγό Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Σωματείων

Εκπροσώπους Συλλόγων Παλιννοστούντων

Τέλος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει επίσημη επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τα ποντιακά σωματεία και από όποιο Νομικό Πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την ημέρα μνήμης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 99/1994 και στις ισχύουσες διατάξεις περί προβαδίσματος.