Τι είδαμε στο 10th TEDx Thessaloniki


Πολιτισμός
21.5.2019 | 08:51

Τι είδαμε στο 10th TEDx Thessaloniki

Όπως κάθε χρόνο, για 10 χρόνια τώρα, το TEDx Thessaloniki έχει γίνει ένα από τα ανοιξιάτικα event της πόλης μας, που νέοι στην ηλικία και στο πνεύμα περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουν. Να δουν και να ακούσουν νέες επιτυχημένες ιδέες, πρωτοπόρες έρευνες και απόψεις από ανθρώπους που ήδη τις εφαρμόζουν κι έχουν τη δυναμική να προχωρήσουν τη σκέψη και την κοινωνία, να ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες.

Φέτος, το 10ο επετειακό TEDx Thessaloniki, με τον γενικό τίτλο «Νέος Τόπος» τα είχε όλα! Ενδιαφέροντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αθλητές και performer, μουσική και συζητήσεις, καλό φαγητό και διασκέδαση. Ήταν μια γεμάτη μέρα με καινούργιες ιδέες, καινοτομίες , γέλιο αλλά και συγκίνηση, με άριστη διοργάνωση από την ομάδα του TEDx.

Ο κάθε ακροατής είχε τη δυνατότητα να ακούσει ομιλητές από κάθε σχεδόν πλευρά της ζωής, που είχαν κάτι ουσιαστικό να παρουσιάσουν.

Μερικές από τις ομιλίες που μας έμειναν ήταν εκείνη του Σχεδιαστή Καινοτομιών, Νίκου Χρυσού που χρησιμοποίησε την έκφραση «ας μην προβλέπουμε το μέλλον, ας το δημιουργήσουμε», προκειμένου να μιλήσει για το πρότζεκτ στο οποίο εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πάνω στα αυτοκίνητα του μέλλοντος τα οποία αποκάλεσε «Connected Autonomous Vehicles», χωρίς ιδιοκτήτες και τα οποία αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Σχεδιαστής Δορυφορικών Συστοιχιών, Μάικ Λίντσεϊ, μας πληροφόρησε ότι το 50% του πληθυσμού της Γης δεν έχει ακόμα και σήμερα πρόσβαση στο ίντερνετ κι ότι προκειμένου να μειωθεί αυτός ο αριθμός, έχουν σχεδιάσει να εκτοξεύσουν στο διάστημα 3.000 δορυφόρους!

Η Κοινωνική Επιχειρηματίας, Μάρσι Μέγιερ, που ζει στην Τζια κι ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη της χρήσης των βελανιδιών, μας κατέπληξε με το πόσο χρήσιμα αλλά και θρεπτικά μπορούν να είναι τα βελανίδια και με τους πολλούς τρόπους που η ίδια ήδη τα χρησιμοποιεί αλλά και εξάγει τα προϊόντα που παράγει από αυτά.

Συγκινητική αλλά και εμψυχωτική ήταν η ομιλία της δημοσιογράφου, Φίλιας Μητρομάρα, της οποίας το μότο «Βλέπω μονόφθαλμα αλλά όχι κοντόφθαλμα» βασίζεται στην εκ γενετής απουσία όρασης από το ένα μάτι, γεγονός που δεν την αποθάρρυνε αλλά αντίθετα συνετέλεσε στην ενίσχυση του πείσματος και της αισιοδοξίας της για τη ζωή και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η αθλήτρια στον χώρο των Pole Sports, Λυδία Κόλλια, παγκόσμια πρωταθλήτρια Pole Art 2019, κυριολεκτικά μας άφησε με το στόμα ανοιχτό με την επίδειξη των ικανοτήτων της στο άθλημα.

Άφωνο όμως, συγκινημένο και σκασμένο στα γέλια άφησε το κοινό του TEDx Thessaloniki και η stand up artist Κατερίνα Βρανά- η πιο αστεία γυναίκα του κόσμου-, που παρά τη σοβαρότατη περιπέτεια της υγείας της δεν το έβαλε στιγμή κάτω, καταφέρνοντας όχι μόνο να μην χάσει το χιούμορ της και να μπορεί να αυτοσαρκάζεται επί σκηνής, αλλά και να γίνεται ένα φωτεινό παράδειγμα σε άλλους ανθρώπους που δοκιμάζονται.