Γεμάτο παραστάσεις το καλοκαίρι του ΚΘΒΕ


Πολιτισμός
30.5.2019 | 09:31

Γεμάτο παραστάσεις το καλοκαίρι του ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  αυτό το καλοκαίρι είναι γεμάτο με παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το  καλοκαίρι του 2019 με δύο  νέες παραγωγές: την τραγωδία   «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού,  με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019, αλλά και με το έργο – ορόσημο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κρατώντας συντροφιά σε όσους μείνουν το καλοκαίρι στην πόλη, αλλά και στους ξένους επισκέπτες, καθώς οι παραστάσεις στη ΕΜΣ θα είναι όλες υπερτιτλισμένες στα αγγλικά.

Παράλληλα, η  εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση του Βρεφικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά επιστρέφει την Τετάρτη 17 Ιουλίου και κάθε Τετάρτη, στις 18:00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Κεντρικό γεγονός για πέμπτη χρονιά  το Φεστιβάλ Δάσους, η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής,  με κέντρο το Θέατρο Δάσους (4.500 θέσεων), αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης (4.300 θέσεις), στη Μονή Λαζαριστών, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του 5ου Φεστιβάλ Δάσους θα αποτελέσει η επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την 1η Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της ΚΟΘ, Ζωής Τσόκανου.

Τέλος, το ΚΘΒΕ διοργανώνει για τέταρτη χρονιά «Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» (αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών), μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε έως τώρα από 2.500 παιδιά.

    • «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του  Κρατικού  Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019.

Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι του 2019 σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, σε νέα μετάφραση  Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη  στις  3 και 4 Ιουλίου (Θέατρο Δάσους ), ενώ θα παρουσιαστεί  στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου.

Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο  Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά την Κλυταιμήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος τον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα.

    • «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ

Μια εξωφρενική κωμωδία, το έργο – ορόσημο του σουρεαλισμού «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, αποτελεί τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, θα κρατήσει συντροφιά σε όσους μείνουν το καλοκαίρι στην πόλη. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 11 Ιουλίου 2019.
Ο Βασίλης Ντάρμας, που το χειμώνα κέρδισε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του στην παράσταση της Νεανικής σκηνής «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», θα ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βικτόρ, ενός εννιάχρονου αγοριού με πληθωρική ευαισθησία και ασυμβίβαστη προσωπικότητα.

    • Βρεφικό Θέατρο ΚΘΒΕ: «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω»

Το Βρεφικό Θέατρο του ΚΘΒΕ επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με τη «δροσερή» παραγωγή για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων, «Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά. Η παράσταση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία με συνεχή sold out το χειμώνα, ξεκινά ένα νέο κύκλο παραστάσεων την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 18:00.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη, στις 18:00.

    • 5ο Φεστιβάλ Δάσους

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για πέμπτη χρονιά, με το κύρος και την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το 5ο Φεστιβάλ Δάσους πραγματοποιείται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, με κέντρο το Θέατρο Δάσους (4.500 θέσεων), αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης (4.332 θέσεις), στη Μονή Λαζαριστών, στο Βασιλικό Θέατρο και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Με παραστάσεις από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, μεγάλους ιδιωτικούς θιάσους αλλά και συναυλίες από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ Δάσους αποτελεί ένα γεγονός υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, και έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης φίλων από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αλλά και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    • Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά αποκλειστικά για παιδιά (4-11 ετών) για 4η χρονιά
«Αυτό το Καλοκαίρι πάμε Διακοπές στο…Θέατρο!»

Και αυτό το καλοκαίρι, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  αφού υποδέχθηκε περισσότερα από 2500 παιδιά τις προηγούμενες χρονιές, προσκαλεί για τέταρτη χρονιά τους «μικρούς καλλιτέχνες» σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Σ’ αυτό το ταξίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν τον κόσμο που επιθυμούν, διασκεδάζοντας.

Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς συντονίζουν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας −με ειδικά τμήματα για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, 6-7 ετών, 8-9 ετών και 10-11 ετών− με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, σκηνογραφία, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.