Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου!!!


Σπίτι
30.5.2019 | 12:35

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου!!!

Ο ηλίανθος (Helianthus) είναι γένος Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) της τάξης των Αστερωδών! Περιλαμβάνει 65 ως 100 περίπου είδη, πολυετή ή μονοετή ποώδη, ιθαγενή της αμερικανικής ηπείρου.Υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια του από το 3000 π.χ. Το ύψος του ηλίανθου είναι ψηλό ενώ τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά. Η ονομασία του γένους προέρχεται από το γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας ,στη βεράντα μας  για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του και τη θετική του ενέργεια!!

Ο ηλίανθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Οι σπόροι του ηλίανθου δημιουργούνται στο σκουρόχρωμο κέντρο του λουλουδιού. Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρους ηλίανθου για την επόμενη χρονιά, μόλις το λουλούδι ξεραθεί, κόβουμε το και μαζέψτε τους σπόρους. Σε διαφορετική περίπτωση, κόψτε έγκαιρα τα λουλούδια του ηλίανθου και βάλτε τα στο βάζο που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Άλλωστε, η κοπή των λουλουδιών του ηλίανθου, ενισχύει σημαντικά την παραγωγή νέας ανθοφορίας.

''Καλλιεργήστε'' στο μπαλκόνι σας ηλίανθους για να έχετε πάντα τους ΄΄ήλιους'' νας σας φωτίζουν!!!
Φωτογραφίες Φωτογραφίες