Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


SKG
14.6.2019 | 08:11

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Στα «κόκκινα» θα φωτιστεί σήμερα ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη ενώ θα διενεργούνται και αιμοληψίες στην Πλατεία Αριστοτέλους σε μια μεγάλη γιορτή εθελοντισμού!

Στα πλαίσια της ημέρας σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου, η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ θα βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους όπου θα διενεργούνται αιμοληψίες από τις 8:30 έως τις 20:00 από το προσωπικό των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Παράλληλα, θα υπάρχει μουσική από DJ και ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία από το προσωπικό αλλά και εθελόντριες του Συλλόγου Πηγή Ζωής.

Στις 8 το βράδυ, θα αρχίσει μια υπέροχη γιορτή αφιερωμένη στην εθελοντική αιμοδοσία, που θα συνεχιστεί με περπάτημα στην παραλία, ως τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου οι οποίες ήδη φωταγωγήθηκαν συμβολικά σε χρώμα κόκκινο.

Ελάτε με ένα κόκκινο μπαλόνι στο χέρι η ένα κόκκινο μαντήλι ή κορδέλα στο μπράτσο για να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας στην εθελοντική αιμοδοσία!

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

- Να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

- Να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

- Να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Φωτογραφίες Φωτογραφίες