Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία


Οικογένεια
18.6.2019 | 07:54

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία

Πώς θα μπορούσε κανείς να παρακινήσει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για τα βιβλία, τη στιγμή που μεγαλώνουν σε έναν άκρως τεχνοκρατικό κόσμο;

Στις μέρες μας πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν για την απομάκρυνση ή ακόμη και την αδιαφορία των παιδιών τους ως προς την ανάγνωση βιβλίων. Φράσεις όπως «είναι συνεχώς μπροστά από μια οθόνη» ακούγονται συχνά πυκνά από τα χείλη μπαμπάδων και μαμάδων, υποδηλώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία τους να αποσπάσουν την προσοχή των νεαρών απογόνων τους από τον κυβερνοχώρο, που έχει τόσα πολλά και φαντασμαγορικά να προσφέρει στο άγγιγμα των ακροδαχτύλων τους και μόνο, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να τα απομονώνει από κάθε ανθρώπινη φυσική επαφή και συνδιαλλαγή.

Τα παιδιά ποτέ δεν είχαν τη φήμη ότι αποδέχονται εύκολα λογικές συμβουλές, είναι όμως καταπληκτικά στο να ακολουθούν ένα κακό παράδειγμα. Έτσι λοιπόν, όταν ένας γονιός ξοδεύει τον περισσότερο από τον προσωπικό του χρόνο σερφάροντας μπροστά σε μια οθόνη κινητού ή υπολογιστή και μπροστά στην τηλεόραση, σπάνια μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο από τον μικρό του απόγονο.

Από την άλλη πλευρά, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι στα παιδιά που τους διαβάζεται ένα βιβλίο κάθε βράδυ, οι επιδόσεις τους στο σχολείο είναι πολύ καλύτερες, ακόμη και στα μαθηματικά.

Θα ήταν λοιπόν καλό να καταχωνιάζετε το κινητό σας και να κλείνετε την τηλεόραση έστω για μισή ώρα κάθε μέρα, αφιερώνοντάς την στη φωναχτή ανάγνωση ενός βιβλίου στο παιδί σας από πολύ μικρή ηλικία. Αυτή η ώρα που θα περνάτε μαζί, πιθανότατα πριν τα πάρει ο ύπνος, ενισχύει το συναίσθημα της ασφάλειας, της οικειότητας και της κατανόησης και δημιουργεί τρυφερές αναμνήσεις.

Η φωναχτή ανάγνωση ενός βιβλίου στο μικρό παιδί, είναι ένας τρόπος για να τα κάνετε να συνδεθούν μαζί του νιώθοντας να διασκεδάζουν ευχάριστα, ενώ απολαμβάνουν ταυτόχρονα την απόλυτη προσοχή σας προς αυτά.

Τα περισσότερα νήπια λατρεύουν πραγματικά να τυλίγονται σε μια ζεστή αγκαλιά και να συμμετέχουν από εκεί σε μια αγαπημένη απολαυστική ιστορία που ακούνε ενώ βλέπουν όμορφες εικόνες. Ακόμη και όταν τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν πια μόνα τους, η ευχαρίστηση της ανάγνωσης μιας μεγάλης συναρπαστικής ιστορίας που δεν θα την κατάφερναν από μόνα τους, παραμένει απολαυστική.

Το να συζητάς, να ακούς και να γελάς με τα παιδιά είναι ένας από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να περνάτε τον χρόνο σας μαζί τους. Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει το καλύτερο μέσο για να το κάνετε αυτό, όπως κι ένα παιχνίδι ή μια οθόνη. Είναι πραγματικά μια συμμετοχική εμπειρία.

Τα περισσότερα εικονογραφημένα βιβλία μπορούν να προκαλέσουν συναρπαστικές συζητήσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας. Κοιτάξτε μαζί τις εικόνες και μιλήστε για παράδειγμα,  για τις εκφράσεις στα πρόσωπα των ηρώων της ιστορίας, τη γλώσσα του σώματος ή τη θέση που έχουν στην εικόνα σε σχέση με άλλους. Μπορεί να γίνει σαν μια μορφή «σχολιασμού», όπως συνήθως κάνουμε και στην πραγματική ζωή. «Πώς είναι το μέρος που ζούνε οι ήρωες;», «Δείχνουν χαρούμενοι ή λυπημένοι;», «Από πού μπορούμε να τα καταλάβουμε αυτά από τις εικόνες;»

Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τη μάθηση, να μεγαλώσουν με κατανόηση και με ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους, τότε θα πρέπει με κάθε τρόπο να τα ενθαρρύνουμε να διαβάζουν για ευχαρίστηση.

Δώστε τους λοιπόν την ευκαιρία να δούνε εσάς να διαβάζετε.

Διαβάστε εσείς σε αυτά.

Αφήστε τα να διαβάσουν κι αυτά σε εσάς.

Μην κριτικάρετε τι διαβάζουν ή πόσο χρόνο θα τους πάρει για να το διαβάσουν.
Μην γελάτε ή τυχόν γελοιοποιείτε τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις.
Ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν περισσότερα από αυτά που τους αρέσουν και ταυτόχρονα προτείνετε κι άλλα βιβλία που περιμένουν να τα διαβάσουν και να τα αγαπήσουν.

Τα σημερινά παιδιά έχουν ανάγκη να αποκτήσουν τη συνήθεια να ακούνε ιστορίες και να έχουν γύρω τους βιβλία. Χρειάζεται να νιώθουν άνετα σε χώρους όπου τα βιβλία είναι οικεία και όπου θα έχουν την ευκαιρία να τα χαζεύουν, να παρατηρούν τις εικονογραφήσεις τους.

Το κυριότερο: αποφύγετε με κάθε τρόπο να κάνετε το διάβασμα να δείχνει σαν ακόμη κάτι υποχρεωτικό για τους μικρούς μας φίλους..

Η ανάγνωση είναι ευχαρίστηση, χαρά και διασκέδαση. Ένα ταξίδι σε ανεξερεύνητους καινούργιους κόσμους γεμάτους συναισθήματα , όνειρα, πρωτόγνωρες εμπειρίες και γνώση.

Από το φύλλο της THESSNEWS #159 ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ