«Big Bang School»: Το εναλλακτικό Δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης


Οικογένεια
28.6.2019 | 09:18

«Big Bang School»: Το εναλλακτικό Δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Ένα διαφορετικό σχολείο που δεν ακολουθεί τις κλασικές τυπικές μεθόδους διδασκαλίας και χαράσσει τη δική του μοναδική πορεία στη διδασκαλία, ανοίγει τις πόρτες του τον Σεπτέμβρη, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος, για το «Big Bang School», το δημοτικό σχολείο, συνέχεια του νηπιαγωγείου «Σχολείο της Φύσης», που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή του Λακκώματος σε μια έκταση πάνω από 18 στρέμματα εύφορης γης όπου τα παιδιά θα δημιουργούν, θα μαθαίνουν και θα συνεργάζονται.  Εκείνο που κάνει το σχολείο αυτό μοναδικό είναι ότι συνδυάζει τη φύση με την τεχνολογία και διδάσκει τα παιδιά, μέσα από βιώματα και εμπειρίες.

Πως ξεκίνησε η ιδέα του «Big Bang School»

Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από την εκπαιδευτικό και ιδιοκτήτρια του «Σχολείου της Φύσης» και τώρα και του «Big Bang School» Βέτα Γεωργιάδου. Η ίδια δούλευε ως εκπαιδευτικός για 22 χρόνια στο δημόσιο και όπως λέει, μιλώντας στην ThessNews, όταν έφτιαξε το Σχολείο της Φύσης ήξερε τι ακριβώς ήθελε να κάνει για το παιδί, τον γονιό και την εκπαίδευση. «Αυτό που πάντα παρατηρούσα είναι ότι χωρίς τη φύση δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ο άνθρωπος. Μετά τη λειτουργία του σχολείου και την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και των γονιών, γιατί και οι γονείς έρχονται και συμμετέχουν σε σεμινάρια και σε ομάδες αυτογνωσίας για να καταλάβουν τον ρόλο τους, καταλάβαμε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει και συνέχεια και ήταν κάτι που και οι ίδιοι οι γονείς το ζήτησαν. Έτσι δημιουργείται το Big Bang School που είναι η συνέχεια του Σχολείου της Φύσης» εξηγεί.

«Κάθε δέκα χρόνια θα εξαφανίζονται επαγγέλματα και θα εμφανίζονται καινούρια άσχετα μεταξύ τους. Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες όχι σε κάτι συγκεκριμένο, γιατί αυτό σε είκοσι, τριάντα  χρόνια δεν θα υπάρχει» προσθέτει.

Το αρχαιοελληνικό πρότυπο

Το σχολείο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση, των ζωντανών, μικρών κοινοτήτων. Πρόκειται για έναν χώρο με τρία ημικυκλικά κτίρια ή αλλιώς «χωριά», όπως ονομάζονται, τα οποία φιλοξενούν από τέσσερις τάξεις το καθένα. Στα τρία αυτά χωριά οι τάξεις ενώνονται επιτρέποντας τις ηλικίες να αναμιχθούν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουλέψουν μαζί.  «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι φέρουμε την αίσθηση του “χωριού” στο σχολείο. Να χωρίσουμε σε μικρές κοινότητες αυτή την μεγάλη “μάζα” των παιδιών ώστε να κάνουμε τα συμβούλια μας πιο εύκολα, να υπάρχει και πιο εύκολη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», εξηγεί μιλώντας στη ThessNews ο Άγγελος Πατσιάς, εκπαιδευτικός και διευθυντής του «Big Bang School». «Το κάθε κτίριο έχει μια εσωτερική “αγορά” και μια εξωτερική αγορά – πλατεία όπως στην Αρχαία Ελλάδα και αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία που είχαμε. Το σχολείο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να εξάπτει την φαντασία», προσθέτει.

Τα «χωριά» και η «αγορά»

Σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά λοιπόν, θα δεσπόζει η αγορά, το μέρος όπου ζωντανεύει ο διάλογος και η δημοκρατία. Εκεί τα παιδιά επικοινωνούν τις ιδέες τους, προβληματίζονται, συνομιλούν και επιλύουν τις διαφορές τους. Στις τάξεις η μάθηση, είναι ταξίδι, είναι περιπέτεια και πραγματοποιείται μέσα από διαθεματικά, βιωματικά σενάρια και εργαστήρια.  Το «κάτω χωριό» για παράδειγμα θα είναι το χωριό των εργαστηρίων, κατασκευασμένο με φυσική δόμηση, στο οποία οι μαθητές μαθαίνουν την τέχνη της ξυλουργικής, της αγγειοπλαστικής, των εικαστικών, της κοπτικής ραπτικής και άλλων τεχνών των ενδιαφερόντων τους. Από την άλλη η «μεγάλη πλατεία» θα είναι ο χώρος που συγκεντρώνει όλους τους ανθρώπους του Big Bang. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες.

Πως θα γίνονται τα μαθήματα

Καθώς πρόκειται για τάξεις δημοτικού, το σχολείο θα ακολουθεί φυσικά το πρόγραμμα που και θέτει το Υπουργείο Παιδείας και οι μαθητές θα έχουν την ίδια ύλη με όλα τα άλλα δημοτικά σχολεία. Αυτό που το διαφοροποιεί όμως είναι ο τρόπος διδασκαλίας.

«Διαφοροποιούμε τις μεθοδολογίες. Χρησιμοποιούμε το κομμάτι της μετωπικής διδασκαλίας αλλά εμπλουτισμένο με εικόνα, κίνηση, τραγούδι. Θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αυτό γίνεται με ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα. Προσεγγίζουμε τη γνώση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ώστε να μπορέσουν διάφοροι τύποι παιδιών να ανταπεξέλθουν και να προκαλούνται τα όρια τους», τονίζει ο κ. Πατσιάς.

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους

Το σχολείο φέτος θα δέχεται μαθητές έως και πέμπτη δημοτικού ενώ από του χρόνου θα υπάρχει κανονικά και έκτη τάξη. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με υποχρεωτικό ωράριο 8:30 με 16:00. Η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο θα γίνεται με μισθωμένα λεωφορεία. Για περισσότερες πληροφορίες, ραντεβού και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Big Bang School μέσω της ιστοσελίδας www.thebigbangschool.com

THESSNEWS - ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ
Φωτογραφίες Φωτογραφίες