Γνωρίζεις τα βασικά για την Κλιματική Αλλαγή;


Πολιτισμός
13.7.2019 | 10:27

Γνωρίζεις τα βασικά για την Κλιματική Αλλαγή;

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορείς να αποφύγεις. Πρόκειται μάλιστα να ακούς ακόμη πιο συχνά γι’ αυτό, καθώς ο κόσμος αισθάνεται όλο και περισσότερο την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και την μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

Ίσως έχεις παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ που μιλούν για τον κίνδυνο εξαφάνισης κάποιων χαριτωμένων πολικών ζώων ή προσπάθησες να διαβάσεις πολύπλοκα επιστημονικά άρθρα για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών ή για την εξόρυξη των καυσίμων. Οι αιτίες, όμως, της Κλιματικής Αλλαγής είναι παντού. Από τα ρούχα που φοράς μέχρι το χάμπουργκερ που τρως. Είναι επείγουσα πλέον ανάγκη να παρθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να προληφθεί η επικείμενη καταστροφή, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Το ερώτημα έχει ως εξής: Γνωρίζεις τα βασικά για την Κλιματική Αλλαγή; Γνωρίζεις, ώστε να κατανοήσεις τη σοβαρότητα του προβλήματος και να κινητοποιηθείς προς την κατεύθυνση δραστικών αλλαγών;

Ας δούμε αναλυτικά και με απλά λόγια το πρόβλημα.

Τι είναι η Κλιματική Αλλαγή;

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μακροχρόνια αλλαγή των θερμοκρασιών του πλανήτη και των καιρικών συνθηκών. Η θερμοκρασία της Γης έχει αλλάξει δραστικά στην διάρκεια των 4,5 δισεκατομμυρίων χρόνων της ύπαρξής της.
Σήμερα, ο όρος Κλιματική Αλλαγή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα, ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας από την βιομηχανική επανάσταση -τον 18ο αιώνα- και μετά.

Γιατί η Κλιματική Αλλαγή συμβαίνει τώρα;

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ατμόσφαιρα της Γης είναι γεμάτη από αέρια. Μερικά από αυτά τα αέρια, συμπεριλαμβανομένων του υδρογόνου και του οξυγόνου (μαζί αποτελούν το 99% των αερίων της ατμόσφαιρας) δεν απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο, επιτρέποντας έτσι στη θερμότητα από την επιφάνεια της Γης να αντανακλάται πίσω στο διάστημα.
Άλλα αέρια, γνωστά ως αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξείδιου του αζώτου, απορροφούν την θερμότητα και συνθέτουν χοντρικά το 0,1% της ατμόσφαιρας. Όταν αυτά τα αέρια απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, την ακτινοβολούν πίσω στην επιφάνεια του πλανήτη και σε μόρια άλλων αερίων, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλίματός μας. Χωρίς αυτό η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν -18ο C, δηλαδή περίπου η θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου.

Από την βιομηχανική επανάσταση και μετά, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η χρήση των καυσίμων εξόρυξης, η αποψίλωση των δασών και οι σύγχρονοι μέθοδοι γεωργικών καλλιεργειών. Πράγμα το οποίο σημαίνει περισσότερο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ολοένα και περισσότερη ζέστη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής;

Οι επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος εξαρτώνται από το πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης.

Το 2018 η αναφορά της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος παρουσίασε τις επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5ο C. Αυτές συμπεριλαμβάνουν όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, μετακινήσεις πληθυσμών και τεράστιο κόστος για την παγκόσμια οικονομία.

Η Επιτροπή επίσης προειδοποιεί ότι χωρίς άμεσες επείγουσες ενέργειες η παγκόσμια θερμοκρασία πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 3ο C μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σχέση με τα επίπεδα της θερμοκρασίας πριν την βιομηχανική επανάσταση.

Με αυτή την αύξηση, η εικόνα αρχίζει να γίνεται ακόμα χειρότερη. Ολόκληρες πόλεις θα καταποντιστούν από την άνοδο των ωκεανών, είδη φυτών και ζώων θα οδεύσουν προς εξαφάνιση καθώς το οικολογικό τους σύστημα θα αδυνατεί να προσαρμοστεί στην ζέστη και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν εξαιτίας της πλημμύρας των ακτών, ενώ θα επικρατούν μακροχρόνιες περίοδοι ξηρασίας και καταστροφής των σοδειών.

Είναι η Κλιματική Αλλαγή πραγματικότητα ή φάρσα;

Πολλές και διαφορετικές μελέτες δείχνουν πως η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και προκαλείται από τους ανθρώπους. Μάλιστα, το ποσοστό των επιστημόνων που συμφωνούν με αυτό ανέρχεται στο 97% παγκοσμίως.

Το 2014, περίπου 1.300 επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο συνεργάστηκαν σε μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για την επιστημονική κατανόηση της Κλιματικής Αλλαγής. Το συμπέρασμά τους, με βεβαιότητα 95%, ήταν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα τα προηγούμενα 50 χρόνια είναι αυτή που έχει οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Μπορεί να σταματήσει η Κλιματική Αλλαγή;

Υπάρχει ελπίδα! Η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να περιοριστεί και να επιβραδυνθεί μόνο εάν  γίνουν -όπως αναφέρει η Παγκόσμια Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος- «δραστικές, εκτεταμένες και πρωτόγνωρες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής».

Για να γίνει αυτό, δυο πράγματα χρειάζεται να συμβούν. Πρώτα και κύρια χρειάζεται να αντιστρέψουμε 250 χρόνια κακών περιβαλλοντικών συνηθειών. Τον Δεκέμβριο του 2015, ήταν 195 οι χώρες που συμφώνησαν σ’ ένα νομικό πλαίσιο με στόχο να επιτευχθεί η μηδενική μόλυνση από το διοξείδιο του άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα. Η άμεση πρόκληση είναι να επιβραδυνθεί και να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2ο C, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής. Από την διατροφή μας και τον τρόπο που ταξιδεύουμε μέχρι τον τρόπο που παράγουμε τα προϊόντα που όλοι καταναλώνουμε.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου μέσω της μείωσης των ποσοστών του διοξειδίου του άνθρακα που ήδη υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας οργάνων που θα «αιχμαλωτίζουν» το διοξείδιο αλλά και με την ευρεία δενδροφύτευση.

Η ανάγκη για ουσιαστικές μετατροπές στον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε μοιάζει να είναι πλέον άμεση και αφορά τόσο τις πολιτικές των κυβερνήσεων όσο και τις συνήθειες και τη νοοτροπία των πολιτών διεθνώς.

Η εφαρμογή της λεγόμενης Κυκλικής Οικονομίας πρέπει, από εδώ και στο εξής, να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής όλων των πολιτικών κομμάτων και ρευμάτων, καθοδηγώντας τις οικονομίες των χωρών να την ακολουθήσουν.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν:
α) στην παραγωγή ενέργειας
β) στον τρόπο θέρμανσης των νοικοκυριών
γ) στο τι είδους τροφές καταναλώνουμε και στο πώς τις καταναλώνουμε γενικότερα
δ) στις πρακτικές των γεωργικών καλλιεργειών καθώς και στους πρακτικές της κτηνοτροφικής παραγωγής

«Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον μας, σεβόμενοι τον πλανήτη που μας δίνει ζωή, αποκτώντας διαφορετική συμπεριφορά προς τη χρήση των πηγών του» τονίζει ο Λόρδος Ντέμπεν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος στη Μ. Βρετανία.

THESSNEWS - ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ