Το Ράφι της Αγάπης


Πολιτισμός
29.8.2018 | 11:27

Το Ράφι της Αγάπης

Μαρία Ψωμά Πετρίδου

Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα κι ανάποδα που τους έρχονται στη ζωή δεν μεμψιμοιρούν, αλλά αντίθετα τα χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο δύναμης, δημιουργίας και προσφοράς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η κ. Εύα Παυλίδου, η οποία με έναυσμα τη δική της ασθένεια δημιούργησε, εδώ και 3 χρόνια, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το Ράφι της Αγάπης» που σκοπό και στόχο του έχει να στήνει Δανειστικές Βιβλιοθήκες για άτομα με χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να βοηθηθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της ανάγνωσης, όπως συμβαίνει και στην ίδια.

Το σωματείο αγκαλιάστηκε πολύ γρήγορα με αγάπη τόσο από τους συγγραφείς όσο και από το αναγνωστικό κοινό κι έχει μέχρι σήμερα επιτύχει εξαιρετικά πράγματα!
H κ. Παυλίδου μας μίλησε για το σημαντικό και αισιόδοξο έργο τους , με έδρα την Θεσσαλονίκη:

Πως δημιουργήθηκε “Το Ράφι της Αγάπης”; Από πού προήλθε η αρχική ιδέα;

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο επώδυνο είναι να ζει κανείς με χρόνια πάθηση και να υποφέρει από ισχυρούς, καθημερινούς πόνους.Το 2010 διαγνώσθηκα με σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που ανέτρεψε τα δεδομένα της ζωής μου σε σημαντικό βαθμό.Όλα αυτά τα χρόνια έχω αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές –όπως κάθε ασθενής- και η  συντροφιά του βιβλίου ήταν για μένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Τις περισσότερες φορές μια ιστορία ή κάποιοι στίχοι θα με βοηθούσαν σημαντικά σε ψυχολογικό επίπεδο,αποτρέπωντας με να κάνω οποιαδήποτε αρνητική σκέψη αναφορικά με την υγεία μου.
Με τούτα τα δεδομένα αποφάσισα να εφαρμόσω τη μέθοδο της θεραπευτικής ανάγνωσης και σε άλλους χρόνιους πάσχοντες.

Πόσες βιβλιοθήκες έχετε στήσει μέχρι σήμερα;

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουμε στήσει 3 κεντρικές βιβλιοθήκες με σημαντικό όγκο βιβλίων και 2 μικρά ράφια αγάπης που δημιουργήθηκαν έπειτα από αίτημα μελών μας.(Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να στήνει δικά του ράφια με την υποστήριξη του σωματείου μας)
Βιβλιοθήκη μας υπάρχει στο ξενώνα καρκινοπαθών Θεαγενείου(στην Πυλάια),στην Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων στη Βέροια ,στον ΣΟΨΥ(όπως προείπα).Ενώ τα ράφια αγάπης στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κατερίνης και στον προνηπιακό σταθμό Πανοράματος.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε σε όγκο την προηγούμενη βιβλιοθήκη. Τον Ιούνιο εγκαινιάσαμε στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων Βέροιας την 3η μας βιβλιοθήκη όπου παραδώσαμε 800 βιβλία. Όνειρο μας είναι να ξεπερνάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και φυσικά να γεμίζουμε ράφια αγάπης παντού.

Πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας, συγγραφείς και ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν;

Όσοι επιθυμούν να μας γνωρίσουν και να γίνουν μέλη της ομάδας μας μπορούν να επικοινωνούν είτε στη σελίδα μας στο

facebookmailto:https://www.facebook.com/torafitisagapis 

είτε στέλνοντας mail στο

[email protected].

Οι συνεργάτες μου είναι πάντα στη διάθεση του κόσμου για να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία.